A világ egyik legismertebb arca

Erzsébet királynő maga leplezte le legújabb portréját

II. Erzsébet királynő maga leplezte le kedden Londonban legújabb portréját, amelyet az északír művész, Colin Davidson készített az uralkodóról.

2016.11.10 03:37MTI

A brit királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg a Co-Operation Ireland nevű jótékonysági szervezet fogadásán vett részt - írta a BBC News.

Davidson már számos közismert személyről, köztük politikusokról, művészekről, színészekről és zenészekről készített portrét, ám saját bevallása szerint az uralkodó megfestése nagy kihívás volt számára.

"Itt van valaki, aki a világ talán legismertebb arca immár több mint 63 éve" - mondta a művész az alkotás leleplezését megelőzően a BBC-nek, hozzátéve, hogy a festészetről való minden tudását bevetette az arckép elkészítéséhez.

Davidson szerint festés közben nem tudott elvonatkoztatni "annak jelentőségétől és az azzal járó felelősségtől", hogy egy uralkodó portréját készíti.

A művész azután kapott megbízást az arckép elkészítésére, hogy a brit uralkodó 2012-ben Észak-Írországba látogatott.

A világ talán legismertebb arca immáron 63 éve (Fotó: PA)

A belfasti Lyric Színházban II. Erzsébet először fogott kezet Martin McGuinness északír miniszterelnök-helyettessel, aki az 1970-es években az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) katonai tanácsának magas rangú tagja volt. A színházban Davidson számos portréja látható, amelyeket a királynő is szemügyre vett látogatásakor.

Mielőtt a királynő modellt ült volna neki idén májusban, a festő ellátogatott a Buckingham-palotába, hogy kiválassza a legmegfelelőbb helyet az arckép alapjainak elkészítéséhez.

Davidson nagyjából húsz vázlatot és számos fényképet készített az uralkodóról. A művész elmondta, hogy a vázlatok nem csupán a modell arcának vonásai miatt fontosak számára, hanem mert saját érzéseit és az együtt töltött idő hangulatát is megörökítik.

Davidson végül a északír Down grófságban lévő műhelyében fejezte be a portrét. "Ez a kép nem csupán az én szememen, hanem egy ír ember szemén keresztül mutatja meg a királynőt. Évek óta szemtanúja vagyok annak, ahogy az uralkodó igyekszik szorosabbra fűzni az angol-ír kapcsolatokat" - jegyezte meg a művész.

A festmény keddi leleplezésén Arlene Foster északír miniszterelnök és Martin McGuinness is részt vett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.