Kriminális

Félszáz pedofiltól kapott ajánlatot két kitalált tinédzser

Kísérletképpen két tizenéves lány profilját hozták létre egy közösségi oldalon. Egy napon belül 54 férfi jelentkezett be hozzájuk, némelyik egészen durva szexuális ajánlattal.

2015.12.16 17:49ma.hu

A svéd televízió kísérletképpen feltette két képzeletbeli lány profilját olyan közösségi oldalakra, amelyeket nagyrészt fiatalok látogatnak - írja a hirado.hu.

Egy napon belül összesen 54, 20 évesnél idősebb férfi jelentkezett be a 14 és 15 éves "lányoknál", némelyik egészen durva szexuális ajánlattal. A médiában egyre gyakrabban megjelenő intelmek ellenére is, úgy tűnik a gyerekek és a szülők nem veszik komolyan az internetes zaklatásokkal kapcsolatos felhívásokat.

A pedofília súlyos bűncselekmény és bünteti is a törvény, annak ellenére, hogy nincs külön büntetőjogi fogalma. Tilos 18 évet be nem töltött személyről pornográf felvételek készíteni, hozzáférhetővé tenni és birtokolni.

„Ilyen felvételeket megszerezni, megtartani 3 évig tartó szabadságvesztéssel, készíteni, hozzáférhetővé tenni 1-5 évig tartó szabadságvesztéssel jár. Azzal kereskedni, nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé tenni pedig 2-8 évig büntetendő szabadságvesztéssel járhat, és vannak más specifikus, minősítő körülmények is” – mondta Dr. Parti Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet Bűnözéskutatási és Elemzési Tudományos Osztályának osztályvezető-helyettese, tudományos főmunkatársa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Az a felvétel, amely a nemiséget súlyosan szeméremsértő nyíltsággal, célzatosan a nemi vágy felkeltésére irányuló módon ábrázolja, az ide tartozik – közölte a szakember. Hozzátette: más kérdés, hogy nem csak a pedofilok követik el ezeket a cselekményeket, hiszen óriási pénz van az ilyen fajta felvételekkel való kereskedésben – tette hozzá.

Azokat a gyerekeket érik el, akikkel a legszorosabb a bizalmi kapcsolat, vagyis családon belül, ezért nehéz kideríteni az ilyen cselekményeket, mivel a családból nem kerülnek ki - húzta alá Parti Katalin.

Felhívta a figyelmet a Médiatudor programra, amely 7 éve kezdődött Magyarországon: nagyon ritka a netes veszélyekre felkészítő, átfogó program hazánkban. A szülők az iskolától juthatnak használható információhoz, e programoknak integráns része kellene lennie a kortárs mentor felkészítésnek, nem csak csoportfoglalkozáson, de az idősebb, hangadóbb gyerekeket is fel kellene készíteni, hogyan tudnak segíteni a többieknek - vélte a szakember. Az igazán fájó eseteket radásul a gyerekek nem mondják el senkinek, legkevésbé tanárnak, felnőtteknek, tehát leginkább a kortársak tudnak nekik segíteni – húzta alá Parti Katalin.

worradmu/freedigitalphotos.net

Az elrettentés és tiltás nem célravezető

Az nem megoldás, ha eltiltjuk a gyereket a számítógépről és egyéb technikai eszközről. Az elrettentés és a tiltás nem célravezető. Tudatosítani kell a gyerekekben, hogy a való élet és a virtuális tér szabályai különböznek. "Az elkövető jól képzett ragadozó, pontosan ismeri, mi az, ami egy fiatalt leköt, mik a témák, a nyelvhasználat, és ha megvan a bizalmi viszony, a gyerek könnyebben tesz eleget mindenféle kérésnek" - ezt már Dr. Baracsi Katalin, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács munkatársa mondta.A gyerekben azt is tudatosítani kell, hogy ha elkezd csetelni, legyen óvatos, kapcsoljon be a vészjelzés. El kell mondani, mit kell tenni ilyen esetben: el kell menteni a beszélgetést, jelezni kell, IP-cím alapján az elkövetőt ugyanis meg lehet találni - húzta alá Barcsi Katalin.

Világosítsuk fel a nagyszülőket is

Kiemelte, hogy ha olyan környezetben nő fel a gyermek, hogy a téma napirenden van, és felvilágosítják, hogy vannak felhasználók, akik nem jó szándékkal használják az internetet, akkor fel sem merül a probléma, és a gyermek önmagától kilép a beszélgetésből. Fontos, hogy a gyerek érezze, hogy bármit is csinál, van mögötte valaki, akinek el tudja mondani - emelte ki.

A tájékoztatás és az információs anyagok minél hatékonyabb terjesztése rendkívül fontos. Erre nagy szerepet vállalt a Médiaunió is, hiszen a szülőket tájékoztatni kell, valamint a médiumoknak fontos szerepet kell vállalniuk ebben a küldetésben - mondta Pócsik Ilona, a Mediatudor vezetője, a Media Smart elnöke.

Kiemelte a nagyszülők szerepét is, hiszen sok esetben a kiskorú unokákat ők regisztrálták a közösségi oldalon, nem ismerve a veszélyeket, amelyek ezzel együtt járnak.

Hozzáfűzte, hogy több oktatási segédanyag áll már rendelkezésre a pedagógus továbbképzéshez is: ma már 60 pedagógus képzését végzik, és az adatbiztonsággal kapcsolatban is jelent már meg anyag, melyek segítik a pedagógusok felkészülését, hogy iskolai keretek között a gyerekeket megismertessék a digitális világ veszélyeivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.