M1 Kosár

Erre figyeljen a cimkén, ha tisztítószert vásárol!

Úgy tűnik, nem mindegyik szer tudja azt, ami rá van írva.

2015.09.26 15:04Pavlovic

Az Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumban hasonlították össze a boltokban kapható vízkőoldók, mosogatószerek és a mosószerek hatékonyságát - írja a hirado.hu. A vízkőoldók tesztjén a hatékonyságbeli különbségeket vizsgálták, illetve azt, hogy mennyire károsítják az alumíniumfelületeket. A mosogatószerek és a mosószerek esetében több érdekességre derült fény.

Különböző vízkőoldók vizsgálatát végezte el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, melynek során leginkább az volt a cél, hogy összehasonlítsák az ásványi savakat tartalmazó hagyományos vízkőoldókat, illetve az enyhébb szerves savakat tartalmazó ökotermékeket – mondta el Mastala Zoltán, az NFH laboratóriumi mérnöke.

Az ökoszerek elsősorban könnyen lebomló, szerves savakat tartalmaznak, míg a hagyományos termékek szervetlen savakat.

„Azt tapasztaltuk, hogy a vízkőoldóban lévő sav mennyisége a meghatározó, nem az, hogy milyen erősségű a sav, tehát az ökotermékek azok, amelyek könnyen lebomlanak a természetben és ugyanolyan jól eltávolítják a vízköveket” – fogalmazta meg a szakember.

Természetesen van valami, amit jó, ha szem előtt tartunk a vízkőoldók vásárlásánál: csak olyan vízkőoldót használjunk, amelyikben egyáltalán nem található ásványi sav – javasolta a mérnök.

freedigitalphotos/stuart miles

A hatóság megvizsgálta a mosogatószerek zsíroldó hatását is.

„A mosogatószerek tányérszámát vizsgáltuk. A tányérszámot úgy tudjuk meghatározni, hogy 4 gramm mennyiséget mérünk ki a mosogatószerből, 3 liter 40 °C-os vízbe öntjük, és minél több tányért próbálunk vele elmosogatni. Amikor a víz tetején összefüggő zsírréteg alakul ki, akkor befejezzük a mosogatást, és megszámoljuk a tányérokat” – magyarázta Pongor Gáborné laboratóriumi mérnök.

A szakemberek összesen 27-féle terméket vizsgáltak meg. Kiderült, négy termékkel csak öt tányért lehetett tisztára mosni, a legjobban szereplő mosogatószerekkel azonban 54 tányért is meg lehetett tisztítani.

Ám úgy tűnik, nem mindegyik szer tudja azt, ami rá van írva.

„A címkén érdemes megnézni azt, hogy mennyi felületaktív anyagot tartalmaz a termék. Például ha 5% alatt tartalmaz felületaktív anyagot egy adott termék, akkor az nagyon kevés, de ha 15% fölötti a felületaktív anyag tartalma, akkor bízhatunk benne, hogy hatékony mosószer” – mondta a laboratóriumi mérnök.

A hagyományos mosószer bizonyult a leghatékonyabbnak

Az utolsó bevizsgált termékek a színes ruhákra való mosószerek voltak, azok is kielégítő eredménnyel zárultak.

„A mosószerek esetében a termék-összehasonlítási vizsgálatunk célja az volt, hogy a kereskedelemben kapható hagyományos és környezetbarát mosószereket összehasonlítsuk” – hangsúlyozta Elek Bernadett laboratóriumi mérnök.

A vizsgálat 4 folt - kávé, meggylé, paprikás olaj és paraj alkoholos oldata - kiszedésére terjedt ki.

„A meggylevet szinte mindegyik termék kiszedte, a kávé és a paprikás olaj volt az, amit maradéktalanul egyik szer sem tudott eltávolítani” – mondta a szakember.

A tesztelésből természetesen a bio-környezetbarát termékek sem maradtak ki. A leghatékonyabb a hagyományos mosószerek közül került ki, de összességében véve a környezetbarát és a hagyományos mosószerek is ugyanolyan jól teljesítettek.

Hogyan takarítsunk?

s ha már tisztítószerek vannak terítéken, nézzük meg, hogyan is néz ki egy szakszerű takarítás: a takarító-tanfolyam oktatója több praktikát is elárul. „A kétvödrös módszer alkalmas arra, hogy padló és különböző felületek tisztítására alkalkmazhassuk” – mondta Bogdán Tibor, az Alfaképző Kisosz épülettisztító osztályának elnöke.

A tisztítószereknek 3 fő ismérvük van: fontos szempont, hogy alkalmazás-technológiailag mit ír elő a gyártó; milyen a tisztítószer PH-ja; illetve hogy milyen alapanyagokat tartalmaz, mivel nem mindegy, hogy egy WC-tisztítóba citromsav, amidoszulfonsav vagy a legmarkánsabb sósav került-e – mondta a szakember.

Tehát ne csak a takarítószerek minőségére, hanem a takarítás technikájára is figyeljünk. A vizsgálat részletes eredményei a hatóság honlapján találhatóak meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.