Jótékonyság

Háborús övezetből érkeznek gyermekek a Balatonra

A határon túli magyarok lendíthetik fel a Balaton turizmusát? Ma Ukrajnából érkezett árva gyerekeket próbálnak felvidítani egy balatoni szüreti fesztiválon.

2015.09.26 09:34ma.hu

A későbbiekben Erdélyből és a Vajdaságból is jönnek majd olyan gyerekek, akiknek balatoni programok segítségével szeretnének erősebb kötődést kialakítani Magyarországhoz - írja a Magyar TDM Szövetség.

A szervezők szerint a program nem csak a gyerekeknek segít, de jót tesz a Balatonnak is. Hosszabb távon segíthet fellendíteni a tó körüli, őszi turizmust.

A környező országok közül néhányban csak szeptember közepén kezdődik az iskola. Ezekből az országokból várnának ősszel is családokat a Balaton partjára. A családok mellett a magyarok lakta településekről iskolai kirándulócsoportokat, hátrányos helyzetű gyermekek pihenését is megszerveznék ősszel a balatoni turisztikai szervezetek. Romániában például csak szeptember közepén kezdődik az oktatás, így az olcsóbb, őszi szezonban, a vékonyabb pénztárcájú, határon túli magyaroknak is szerveznek majd a jövőben utakat.

Ma a háborús övezetből, Ukrajnából is érkeznek árva gyerekek

Vendégeket várnak Ukrajnából is. Innen azokat a hátrányos helyzetű gyermekeket is várják, akiknek magyarságtudatának erősítéséhez hozzájárulhat az is, ha néhány napot Magyarországon töltenek. Az első harminc ilyen gyermek szombaton érkezik a Balaton partjára, akik a pihenés mellett, a magyar indentitás erősítését szolgáló kulturális rendezvényeken is részt vehetnek. Ők most a paloznaki szüreti fesztiválon vesznek részt, de ellátogatnak Tihanyba, Balatonfüredre is.

A településen megnyílik a Rama-Jótékonysági Sütigyár is, amely több falu, község nyugdíjasai által készített sütemények értékesítéséből próbál adományokat gyűjteni a gyerekeknek. Az akciót egyébként több mint száz magánszemély, főként főzni és sütni tudó nő támogatja, akik felajánlották, hogy sütemények, édességek készítésével, adománygyűjtéssel vesznek részt az akcióban.

A kampányt a csopaki és a paloznaki polgármesteri hivatal, a felsőörsi Civil Baráti Kör és a Balatoni Riviera egyesület, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap, valamint a Nyitott Balaton akció szervezői is támogatják.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke az akcióval kapcsolatban elmondta: a jótékonyság mellett, az összefogással megvalósuló program jó példája lehet annak, hogyan lehet hosszabb távon új, őszi szezont kialakítani a Balatonon. Sok országban valóban később kezdődik az iskola, mint nálunk. Rájuk koncentrálva újabb családok invitálhatók a Balaton partjára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.