Gázai konfliktus

Újságírók háborús övezetben

Közel-Kelet: a CNN visszahívta, az NBC visszaküldi tudósítóját.

2014.07.19 10:55MTI
Forrás: Wikipedia

Diana Magnay, a CNN riportere a Twitter mikroblogra írt bejegyzésében söpredéknek nevezte izraeliek egy csoportját, akik állítólag megfenyegették őt, mialatt a gázai konfliktusról tudósított.

Az újságíró élő bejelentkezésében olyan embereket mutatott a stáb, akik Gáza izraeli bombázását nézték. Miután a riport véget ért, az újságírónő azt írta a Twitterre: "Az izraeliek ünnepelnek a Szderót fölötti dombon, ahogy a bombák becsapódnak Gázába. Megfenyegettek, hogy megsemmisítik az autónkat, ha csak egy rossz szót is szólok róluk. Szemetek".

Az Atlantában működő CNN helyi idő szerint pénteken kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy Magnay kizárólag azokra utalt, akik megfenyegették őt. Hozzátették, hogy mind a csatorna, mind Magnay sajnálja, ha bárki is sértve érzi magát.

Diana Magnayt Moszkvába vezényelték át.

Az NBC amerikai televízió ugyancsak pénteken tudatta, hogy a hétvégén visszaküldi a Gázai övezetbe közel-keleti tudósítóját, Ayman Mohyeldint, aki meg nem nevezett okok miatt hagyta el állomáshelyét, miután helyszíni riportot adott a héten az izraeli hadsereg által a gázai tengerparton megölt négy palesztin kisfiú haláláról. A beszámoló a csatorna Today című nagy nézettségű műsorában szerepelt, s utána a riporter a Twitteren azt írta, hogy a támadás előtt nem sokkal még együtt focizott a gyerekekkel. Nem sokkal később Mohyeldin profilja "elnémult", és amikor az NBC Nightly News című esti programja volt műsoron, a kisfiúkkal történt szerdai tragédiáról már Richard Engel adott anyagot.

Ayman Mohyeldin hiányát azonnal észrevette a hírvilág. Mivel az NBC nem kommentálta a történteket, arról szóló híresztelések kaptak szárnyra, hogy a csatorna kifogásolta az újságíró munkáját. A riporter - aki régóta dolgozik a Közel-Keleten, tudósított az arab tavaszról, és mielőtt 2011-ben csatlakozott az NBC-hez az al-Dzsazíra pánarab televízió angol nyelvű adásánál dolgozott, sőt, annak munkatársaként három éve felkerült a világ száz legbefolyásosabb emberét felsoroló listára - bírálatokban részesült a munkája miatt Izrael-párti csoportoktól.

Az NBC továbbra sem közölt információkat Mohyeldin "eltűnéséről", csak méltatta az újságíró Gázában végzett "rendkívüli" munkáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.