Vallási tiltakozások

Az iszlám miatt Balin rendezik a Miss World döntőjét

A konzervatív muszlimok tiltakozása miatt az eredetileg az indonéz főváros, Dzsakarta közelébe tervezett Miss World szépségverseny döntőjét Bali szigetére helyezték át - közölte az ország szociális minisztere, Agung Laksono.

2013.09.09 00:30MTI

A döntőt eredetileg Dzsakarta közelében tartották volna meg szeptember 28-án, de a helyszínen napok óta százak demonstráltak a rendezvény ellen.

"Egy ilyen verseny a tárgyak szintjére degradálja a nőket és sérti az iszlámot" - hangoztatta korábban Amidhan Sabrah, az indonéz ulémák tanácsa (muszlim vallási vezetők tanácsa) vezetője.

A szervezők korábban módosították a verseny szokásos menetét a vendéglátó országra való tekintettel: a 131 versenyező fürdőruha helyett hagyományos strandruhát, például szárongot visel majd. "Nem akarunk senkit felbosszantani vagy olyan helyzetbe kerülni, amelyben tiszteletlennek tűnünk, ezért minden részt vevő ország szokásaira figyelemmel kell lennünk" - mondta korábban Julia Morley, a Miss World vezetője.

Az ulémák tanácsa korábban a rendezvény lemondását követelte, a vallásos erkölcsi felügyelők szemében ugyanis a szépségverseny "a hedonizmust, a materializmust és a konzumizmust" jeleníti meg és rossz példaként szolgál a muszlim fiataloknak.

Indonézia a világ legnagyobb muzulmán lakosságú országa, Bali szigete hindu többségével kivételt képez. Az ország legnagyobb turistaközpontjába évente több millió nyaraló érkezik, akik közül sokan parányi fürdőruhákban jelennek meg a tengerparton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.