Csomagtartóban találta, 60 ezer fontot vár érte

Milliókat kereshet James Bond óráján a titkos eladó

Sok évvel ezelőtt egy 25 fontért vásárolt használt autó csomagtartójában bukkant a rejtélyes tulajdonos az órára, amit most 60 ezerért készül eladni: James Bond híres órájáról van szó.

Egy kis James Bond-történelem képgaléria

2013.05.21 08:29ma.hu

Közel fél évszázaddal ezelőtt viselte Sean Connery a csuklóján azt a különleges órát, amit most árverésen készül eladni a névtelenségbe burkolózó tulajdonos: ez volt az a híres óra, amely a híres Q műhelyéből került ki és a SPECTRE nevű bűnszövetkezet atomrobbantással fenyegetőző gonoszai miatt még egy Geiger-számlálóval is fel van szerelve.

Sean Connery egy későbbi Bond-film bemutatóján (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)

Az óra hollétéről éveken keresztül senki sem tudott semmit, mígnem néhány évvel ezelőtt egy mindössze 25 fontért (8600 forint) megvásárolt öreg autó csomagtartójából elő nem került - a feltételezések szerint a Pinewood stúdió egyik egykori alkalmazottja rejthette az autóba az 1965-ös forgatás után.

A vevőnek fogalma sem volt, hogy micsoda kincsre bukkant, mindössze a kivitelezésből sejtette, hogy valami ritkaság kerülhetett a kezébe, ezért elvitte egy szakértőhöz felbecsültetni. Alig akart hinni a fülének, amikor megtudta, hogy valójában egy filmes relikvia került a birtokába és még jobban megdöbbent, amikor kiderült, hogy mennyit ér. Az órát a 007-es ügynök nemcsak a nukleáris sugárzás mérésére tudta használni, de ezt használta a víz alatti fotózáshoz is.

A filmtörténet eme különlegessége a jövő hónapban kerül kalapács alá, a Christie's aukciósház becslése szerint 40 és 60 ezer font közötti árat (13,8 - 20,7 millió forint) adhatnak meg érte. "Ez egy nagyszerű lehetőség a gyűjtők számára, hogy egy egyedi James Bond-emléktárgyat szerezzenek" - fogalmazott az árverést szervező cég képviselője.

Legutóbb 2012 októberében tartottak James Bond tiszteletére árverést, a legenda kerek 50 éves évfordulója alkalmából. Az árverésen összesen 1.641.350 fontot gyűjtöttek, melyet aztán 12 jótékonysági szervezetnek, köztük az UNICEF-nek, a Barnardónak, a Nők a Nőkért szervezetnek, valamint a Parkinson-kór kutatásáért felelős cégnek és a brit gyermekvédelmi hálózatnak, a ChildLine-nak adományoztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.