Egy magáncég szerint az ő tulajdonuk a BRCA1

Szabadalom védi Angelina Jolie hibás génjét?!

Heves jogi vita tárgyát képezi az Egyesült Államokban az a hibás gén, amelyet Angelina Jolie szervezetében találtak, és amely miatt a színésznő kettős melleltávolításon esett át. Videóval!

2013.05.16 18:24MTI

A hollywoodi színésznőnek a The New York Timesban kedden megjelent vallomása elvileg nem befolyásolja az amerikai legfelsőbb bíróság döntését, amely várhatóan a jövő hónapban dönt a Myriad Genetics Inc. és a gének szabadalmi levédése ellen tiltakozó orvosok, betegek és jogvédők szervezeteinek vitájában.

A felperesek 2009-ben a Myriadnak összesen kilenc olyan szabadalmát támadták meg, amelyek két emberi génre, a BRCA1-re és a BRCA2-re vonatkoznak. Ezek egyike a mell-, a másik pedig a petefészekrákhoz köthető. A peres felek vitája lényegében arról folyik, hogy a két említett gén természetes képződmény-e, avagy szellemi termék.

Komoly kérdésként vetődik fel továbbá, hogy a gének szabadalmi levédése akadályozza-e a kutatást és okoz-e kárt a betegeknek. A biotechnológiai ipar képviselői szerint a bíróság sokmilliárd dollárnyi befektetést riaszthat el, ha kiterjesztően értelmezhető verdiktet hoz a Myriad-ügyben. A hozzávetőleg 150 ezer kutatót és pácienst, valamint szervezeteket képviselő összefogó felperescsoport viszont azért harcol, hogy az emberi géneket, beleértve a mesterségesen előállítottakat is, ne lehessen szabadalmaztatni.

Egy fellebbviteli bíróság engedélyezte tavaly augusztusban, hogy a Myriad Genetics szabadalmaztassa a petefészek- és az emlőrák örökletes formáinak többségéért felelős BRCA1 és BRCA2 "izolált" géneket. A kutatók, az orvosok és az ezen daganatos betegségekben szenvedő vagy ezeken átesett nők viszont úgy vélik, hogy a Myriad monopolhelyzete miatt nem fejleszthetők más orvosi tesztek, és akadályozza az alapkutatást is, ezért beadvánnyal fordultak a legfelsőbb bírósághoz.

A testület novemberben fogadta be az ügyet és a múlt hónapban hallgatta meg a két felet. A szabadalmak jogosságát vitató felperesek között található egyebek között az Amerikai Orvosok Egyesülete, az Amerikai Humángenetikai Társaság, az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) és James Watson, aki 1953-ban az azóta elhunyt Francis Crickkel együtt felfedezte a DNS kettős spirálját.


A felperesek ügyvédei örömmel fogadták Angelina Jolie írását, amelyben a színésznő rámutatott, hogy egyes nők számára megfizethetetlen a hibás gének azonosítását célzó szűrővizsgálat. Angelina Jolie, akinek az anyja petefészekrákban hunyt el, elmondta, hogy a szűrővizsgálat 3000 dollárba (közel 680 ezer forint) került, és ez az ár szerinte számos nő számára lehetetlenné teszi a vizsgálatot.

A Myriad, amelynek székhelye Utah szövetségi államban van, az egyetlen olyan cég, amely képes ezeknek a szűrővizsgálatoknak az elvégzésére. A 37 éves színésznő egyike a nők azon 0,2 százalékának, akinek a szervezetében megtalálható a hibás gének egyike. Esetében az emlőrák kialakulásának a kockázata 87 százalék, a petefészekráké pedig 50 százalék volt. A hibás génekkel nem rendelkező nők esetében a betegségek kialakulásának kockázata mintegy 10 százalékos.

A Myriad 500 millió dollárt fektetett be a BRCAnalysis néven ismerté vált szűrővizsgálat kifejlesztésébe, amely a cég szóvivője, Ron Rogers szerint a legjobb minőségű és a leggyorsabb vizsgálat. A vállalat szerint az amerikai páciensek 95 százaléka biztosítója révén átlagosan 100 dollárért elvégeztetheti a vizsgálatot. Emlékeztettek arra is, hogy az 1952. évi szabadalmi törvény mindenre vonatkozik, "ami emberi találékonyság terméke".

A Myriad vezetői azzal is érvelnek, hogy nem az övék az egyetlen cég, amely izolált DNS-szekvenciákat szabadalmaztatott. A mintegy 24 ezer emberi gén közel 20 százaléka van jelenleg szabadalmi oltalom alatt, ezek között több az Alzheimer-kórral vagy daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos. A szabadalmak gyakran magáncégek tulajdonai, de egyetemek és kutatóintézetek is levédettek ilyeneket abbéli szándékukban, hogy megakadályozzák a magáncégek általi esetleges elbirtoklást.

A Myriad szabadalmai két év múlva járnak le, a legfelsőbb bíróság döntését pedig június végére várják.

Még több hír Angelina Jolie-ról

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.