Július 13-án érkezhet az új királyi családtag

A britek már elküldenék II. Erzsébetet a trónról

Az utóbbi időben egyre többen aggódnak II. Erzsébet egészségi állapotáért és többségbe kerültek azok, akik szerint a korral járó betegségek miatt le kellene mondania a trónról. Közben a gólya is lázban tartja a briteket.

Meghatódott II. Erzsébet a gyémántjubileum zárónapján képgaléria

2013.05.13 10:14MTI

Első ízben fordult elő, hogy a britek relatív többsége úgy véli, II. Erzsébet királynőnek távoznia kellene a trónjáról, ha uralkodói feladatainak ellátását akadályozná egy esetleges betegség. A kérdés nem véletlenül merült fel, a királynővel kapcsolatban az utóbbi időben több aggodalomra is okot adó hír kapott szárnyra. A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap megbízásából elvégzett országos felmérés azt mutatta ki, hogy az alattvalók 48 százaléka a királynő visszavonulását tartaná a helyes megoldásnak a 87 esztendős uralkodó komolyabb betegsége esetén.

A megkérdezettek 43 százaléka volt azon az állásponton, hogy II. Erzsébet királynőnek akkor is a brit trónon kellene maradnia, ha kötelezettségeit egészségi okokból már nem tudja ellátni. A lap értékelése szerint ez markáns fordulat, ugyanis az előző, márciusban elvégzett hasonló felmérésben még 51 százalék - vagyis a válaszadók abszolút többsége - vélte úgy, hogy az uralkodónak, aki 61 esztendeje ül az Egyesült Királyság trónján, betegség esetén sem szabadna lemondania, inkább a királyi család többi tagjának kellene átvennie tőle egyes feladatait.

A kérdésnek különös aktualitást ad az a nagy feltűnést keltett minapi hivatalos bejelentés, hogy a királynő nem vesz részt a zömmel egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség idei csúcstalálkozóján; képviseletében legidősebb fia, Károly trónörökös utazik majd a novemberi Srí Lanka-i értekezletre. Negyven éve most fordul elő első ízben, hogy a királynő nem lesz jelen a nemzetközösségi állam- és kormányfők kétévente esedékes találkozóján. A Buckingham-palota szóvivője nem is titkolta, hogy az udvar - tekintettel az uralkodó korára - most már igyekszik korlátozni II. Erzsébet királynő külföldi utazásainak számát.

Márciusban nagy feltűnést keltett az is, hogy a királynő kórházi kezelésre szorult heveny emésztőszervi fertőzéses tünetek miatt. A kórházban mindössze 24 órát töltött, ám egy teljes heti programját - köztük hivatalos olaszországi látogatását - törölték, amire hosszú évek óta szintén nem volt példa.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


Ezek alapján nem meglepő, hogy a brit sajtóban már kezdenek megjelenni a találgatások a királynő egészségi állapotáról. A spekulációkat csak táplálja, hogy az udvar a szinte törvény erejű szokásjognak megfelelően a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak esetleges egészségi problémáiról.

A The Sunday Times felmérése arról is tanúskodik, hogy a 64 esztendős Károly trónörökös egyre népszerűbb a britek körében. A válaszadók 50 százaléka jósolta azt, hogy a walesi hercegből jó király lesz; ez 13 százalékpontos emelkedés az egy éve elvégzett hasonló közvélemény-kutatás eredményéhez képest. Még többen, 60 százaléknyian gondolják úgy, hogy Károly kedvezően járult hozzá a monarchia megítéléséhez.

Messze túlszárnyalja azonban Károly herceg népszerűségét elsőszülött fiáé, Vilmos hercegé, akiről az alattvalók 85 százalékának van kedvező véleménye és alig 3 százalékuk ítéli meg negatívan Vilmos szereplését. Igen népszerű Vilmos herceg várandós hitvese, Katalin cambridge-i hercegné is; róla 79 százalék mondta azt, hogy tevékenysége kedvező hatást gyakorol a monarchia intézményére, csak 5 százalék fogalmazott meg ezzel ellenkező véleményt.

Ezzel egyidőben derült ki, hogy Katalin hercegné várhatóan július 13-án fogja a világra hozni elsőszülött gyermeküket, akinek neméről az udvari etikett miatt csupán találgatni lehet. Az időpont azért volt kérdéses mostanáig, mert a szokásokkal ellentétben Katalin várandóssága a 12. hétnél korábban derült ki, igaz, ennek a kismama nyilvánvalóan eltitkolhatatlan kórházi kezelése volt az oka, melyre a heveny rosszullétek miatt került sor.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


A Mail on Sunday című vasárnapi brit tömeglapnak azonban egy bennfentes forrás most elmondta, hogy a hercegi pár gyermekének megszületése július 13-ra várható. A lap által idézett forrás szerint a dátum a minap egy olyan kerti barbecue partin hangzott el, amelyen Vilmos és Katalin "legközelebbi barátai" vettek részt.

A lap megjegyzi, hogy ha az időpont helytállónak bizonyul, akkor a hercegi utód éppen a Koronázási Fesztivál idején jön majd a világra. Vilmos nagymamáját, II. Erzsébet királynőt 1953-ban koronázták meg, a 60. évfordulót július 11. és 14. között négynapos rendezvénysorozattal ünnepli Nagy-Britannia népe.

A gyermek nemét még szigorúbb titok övezi, mint a várható születési dátumot. Katalin egy korábbi vélt elszólásából a sajtó arra következtetett, hogy leány érkezése várható, a legutóbbi spekuláció viszont az, hogy mégis inkább fiú valószínűsíthető. Ez a vélekedés abból ered, hogy a hercegnő nemrégiben kék babakocsit vásárolt. Brit sajtókommentárok szerint ha Katalin leányt várna, akkor valószínűleg rózsaszín babakocsit vett volna.

Akár leány lesz Vilmosék első gyermeke, akár fiú, édesapja után mindenképpen ő lesz az Egyesült Királyság uralkodója. A brit kormány által tavaly elindított törvénymódosítási folyamat ugyanis várhatóan felszámolja azt a diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint a mindenkori brit uralkodó elsőszülött fia előnyt élvez a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb leánytestvére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.