Üzletasszonyokat és politikusokat előzött meg

II. Erzsébet bír a legnagyobb befolyással - de miért is?

Engedelmességgel csak személyzetének tagjai és corgi kutyái tartoznak neki, mégis II. Erzsébet királynőt nevezte meg a BBC egy rádióműsora a legbefolyásosabbnak a brit nők sorában.

2013.02.13 08:29MTI

II. Erzsébet királynő annak ellenére is vezeti a Woman's Hour című műsorban közzétett százfős listát, hogy szerepe formalitásokra korlátozódik és felette áll a pártpolitikának. A rangsorban túlnyomórészt üzletasszonyok és politikusok foglalnak helyet: második például Theresa May belügyminiszter, akit a harmadik helyen Ana Botin, a Santander bank brit csoportjának vezérigazgatója követ.

Az első ötben szerepel Brenda Hale, a legfelső bíróság bírája és Elisabeth Murdoch, a Shie Group televíziós társaság elnöke, Rupert Murdoch sajtócézár lánya.

Remények szerint a lista rávilágít azokra a szektorokra, amelyekben túl kevés nő kerül vezető pozícióba, például a politikára, a tőzsdén jegyzett cégek világára, a hadseregre és az újságírásra. Érdekesség, hogy nem szerepel az összesítésben Katalin cambridge-i hercegné, akinek a listát összeállító zsűri szerint ugyan nagy befolyása van, de még nincs hatalma.

Márpedig a listán szereplő személyiségeknek a zsűri szempontjai alapján van hatalmuk: olyan pozíciót értek el, amelyben politikáról, irányvonalakról, hatásokról és karrierekről döntenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.