Még nem tudni a hercegi baba nemét

Emancipált dédunokája lesz II. Erzsébet királynőnek

Jóval megszületése előtt "emancipálta" majdani dédunokáját a brit uralkodó, ami annyit jelent, hogy nemétől függetlenül kijár majd neki a "királyi fenség" megszólítás.

Katalin hercegné elhagyhatta a kórházat képgaléria

2013.01.10 08:29MTI

II. Erzsébet királynő szerdán külön uralkodói pátenst adott ki arról, hogy ha unokája, Vilmos herceg első gyermeke leány lesz, akkor is megillesse őt a királyi fenség megszólítás és a hercegnői rang. Az ügynek az ad aktualitást, hogy Katalin cambridge-i hercegné - Vilmos hercegnek, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fiának hitvese - első gyermekét várja.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)

A szerdán kiadott pátenssel az uralkodó visszavonta saját néhai nagyapja, V. György király 1917-ben kelt dekrétumát, amely gyakorlatilag kizárta a mindenkori trónörökös leányleszármazottait a királyi fenség megszólítás és a hercegi rang kiváltságából. Az akkori rendelet szerint ugyanis ezek a titulusok csak az uralkodó gyermekeit, az uralkodó fiának gyermekeit, valamint a férfi trónörökös - vagyis a walesi herceg - elsőszülött fiának elsőszülött fiát illették meg.

II. Erzsébet királynő szerdai gesztusa szorosan illeszkedik a brit királyi család tagjainak egyenjogúsítását célzó, nagy lendülettel elindult modernizálási folyamathoz. A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció elhatározta, hogy három évszázad után mentesíti a brit trónutódlási törvényeket a vallási diszkriminációtól és a nemek közötti megkülönböztetéstől.

A brit kormány kezdeményezését már elfogadta az a 15 másik nemzetközösségi tagország is, amely alkotmányosan a brit uralkodót ismeri el államfőjének, jóllehet a szükséges törvénymódosításokat még jóvá kell hagyni az érintett államok parlamentjeinek.

Az elindított reformfolyamat eredményeképpen Vilmos herceg és Katalin hercegné első gyermeke nemétől függetlenül mindenképpen örökli majd édesapjától a koronát. Így ha a hercegi házaspárnak az idén leánygyermeke születik, Vilmos után ő lesz az uralkodó, és ha később lesz egy öccse, ő az eddigi szabályokkal ellentétben nem kerülhet majd nővére elé a trónutódlási sorban csak azért, mert fiúnak született.

A történelmi jelentőségű módosítás értelmében ezután az sem lesz akadálya a trónra lépésnek, ha a majdani uralkodó netán katolikus hitű házastársat választ. A holland származású protestáns angol király, III. (Orániai) Vilmos uralkodásának egyik utolsó törvényalkotási aktusaként, 1701-ben kelt trónöröklési törvény, az Act of Settlement - néhány más vonatkozó jogszabállyal együtt - intézkedik a mai napig arról, hogy Angliának ne lehessen katolikus uralkodója, sőt még olyan sem, akinek a házastársa katolikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.