Harmadszor is átveheti az aranyszobrot?

Daniel Day-Lewist várják legjobban az Oscar vörös szőnyegére

Daniel Day-Lewis filmtörténelmet írhat azzal, ha február végén harmadszor is átveszi az Oscar-díjat a legjobb férfi főszereplő kategóriában: egy friss közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak egynegyede mindenesetre úgy véli, hogy valószínűleg meg is kapja.

2013.02.07 10:29MTI

Az 55 éves brit színész már csaknem minden rangos díjat elnyert Abraham Lincoln amerikai elnök megformálásáért Steven Spielberg polgárháborús drámájának címszerepében, és jó esélye van arra, hogy vasárnap a brit filmes és televíziós akadémia (BAFTA) gáláján is elismerjék alakítását. A Reuters/Ipsos 909 amerikait kérdezett meg az Oscar-jelöltekről, és 21 százalékuk szerint őt illetné meg a díj, 26 százalékuk szerint pedig nagy valószínűséggel meg is kapja a kitüntetést a Lincoln című filmben játszott szerepéért.

Vetélytársa Denzel Washington a Kényszerleszállás, Bradley Cooper a Napos oldal, Hugh Jackman A nyomorultak, illetve Joaquin Phoenix a The Master című filmben nyújtott alakításáért. Hugh Jackman a második helyen végzett a most nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásban.

Ha Daniel Day-Lewis nyer, ő lesz az első színész, aki harmadszor viheti haza a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat: 1990-ben A bal lábam, 2008-ban pedig a Vérző olaj című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a rangos elismerést. Maga a színész, aki igen gondosan válogatja meg a szerepeit, és csak tíz filmben tűnt fel az elmúlt húsz évben, közel sem veszi biztosra a sikert. A szerepet is csak Steven Spielberg többszöri győzködésére fogadta el.

A fogadóirodák mindenesetre nem várnak meglepetést, szerintük egyértelmű, hogy ő lesz a befutó. A közvélemény-kutatás eredménye alapján sokkal nagyobb szóródást mutat az, hogy az idén kihez kerül a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díj. A kitüntetésre egyaránt esélyes Christoph Waltz a Django elszabadul, Philip Seymour Hoffman a The Master, Alan Arkin Az Argo-akció, Tommy Lee Jones a Lincoln és Robert De Niro a Napos oldal című filmben nyújtott alakításáért.

A megkérdezetett amerikaiak 20 százaléka voksolt Tommy Lee Jonesra, 14 százaléka pedig Robert De Niróra. A fogadóirodák viszont úgy látják, Tommy Lee Jones a legesélyesebb a díjra, a 66 éves amerikai színész így már a második Oscarját vehetné át. 1994-ben A szökevény című filmben játszott szerepéért kapta meg az elismerést a mellékszereplői kategóriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.