Oscar-díj

Ben Affleck nyomja le Spielberget?

Steven Spielbergnek, a Lincoln rendezőjének kellene nyernie a rendezői Oscar-díjat egy friss amerikai közvélemény-kutatás szerint.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.01.31 14:29MTI
KATT a képre! >>>

A hétvégén ugyan a producerek és a színészek céhe is Az Argo-akciónak, Ben Affleck rendezésének adta a legjobb filmnek járó díját, de a Reuters számára készült közvélemény-kutatás során az elmúlt öt napban kifaggatott 1641 amerikai válaszadó 41 százaléka mondta, hogy Spielbergnek kellene kapnia a rendezői Oscart, és 38 százalékuk, hogy ő a kategória legvalószínűbb nyertese. A válaszadók felének nincs határozott véleménye arról, hogy kinek kellene megkapnia, illetve ki a legvalószínűbb nyertese a rendezői Oscarnak.

Az online felmérés eredményét az Amerikai Rendezők Céhe (DGA) szombati, Los Angeles-i díjátadója előtt hozták nyilvánosságra. A rendezőcég 1948 óta mindössze hat esetben adta olyan filmnek a díját, amelynek rendezője később nem kapta meg az Oscart.

Idén azonban bonyolítja az előzetes spekulációt, hogy az amerikai filmakadémia (AMPAS), amelynek tagjai szavazással döntenek az Oscarokról, az év négy fontos filmjének rendezőjét nem jelölte rendezői díjára. Az Argo-akciót forgató Afflecken kívül Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza), Quentin Tarantino (Django elszabadul) és Tom Hooper (A nyomorultak) sem kapott esélyt a rendezői Oscar megszerzésére. Így aztán a február 24-i hollywoodi Oscar-gálán az a helyzet állhat elő, hogy a legjobb film és rendező Oscarja két produkciónál landol.

A fogadóirodák szerint is a 66 éves Spielberg a befutó. A William Hillnél 1:5-höz jegyzik a kétszeres Oscar-díjas filmes győzelmi esélyét. "Teóriánk szerint Spielberg megkapja a rendezői Oscart, de a legjobb filmért járó díj másé lesz" - osztotta meg álláspontját Rupert Adams, a William Hill szóvivője. "Ha meghallgatjuk az emberek véleményét, a Lincolnt rendezői szempontból remeknek tartják, de nem olyan izgalmasnak, mint Az Argo-akciót" - fűzte hozzá.

A közvélemény-kutatás nyomán kialakult rangsorban Ang Lee, a Pi életének rendezője foglalja el a második helyet. A tajvani filmesnek minden tizedik válaszadó ítélné oda az Oscart. A harmadik helyet 5 százalékos támogatottsággal David O. Russell foglalta el, akinek Napos oldal című drámája szintén megnyerte a közönség és a kritikusok szívét.

A negyedik és ötödik helyet viszont meglepetésre Benh Zeitlin, A messzi dél vadjainak rendezője és az osztrák Michael Haneke, a Szerelem alkotója kapta a felmérésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.