Traditional and wild projekt

Termések, bogyók, illatok: karácsonyi készülődés saját kezűleg

Aki saját kezűleg szeretné elkészíteni ajándékait, annak kívánunk néhány ötletet adni.

2012.12.04 16:29Traditional and Wild Program

Az adventi időszak mindannyiunk számára jelzi, hogy nemsokára itt van a karácsonyi időszak. Aki nem akarja utolsó pillanatra hagyni, és saját kezűleg szeretné elkészíteni ajándékait, annak kívánunk néhány ötletet adni: egyszerűen, saját kézzel elkészíthető díszek bemutatásával. A felhasznált alapanyagok nagy része a természetben gyűjthető termés, bogyó, toboz. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, -és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Munkatársaik kivételesen nem tudományos adatokkal, hanem növényekből, némi kreativitással elkészíthető karácsonyi díszekkel mutatják be, mi-mindenre alkalmasak még a növények.

Karácsonyi gömbdísz termésekből

Szép, természetes hatású karácsonyi gömböket készíthetünk különböző termésekből, amik aztán fenyőfánk mutatós díszei lesznek.
Szükséges anyagok: egész dió, különböző termések (bükkmakk, mogyoró, éger tobozka, platán termés), kisméretű tobozok, szalag vagy rafia, meleg ragasztó, ragasztópisztoly. Elkészítés: A gömb alapjául a dió szolgál. Elsőként szalagból vagy a rafiából készítsünk egy kb. 10cm hosszú akasztót, majd meleg ragasztóval rögzítsük a dión. Ezután a terméseket egyenként felragasztva, borítsuk be az egész diót. Figyeljünk rá, hogy a ragasztó és a dió sehol se látszódjon, a termések szorosan egymás mellé kerüljenek. Érdemes előre összeválogatni a nagyjából egyforma méretű terméseket, mert így kapunk a végén szép szabályos gömb alakú díszt! Utolsó lépésként (ez kihagyható) szalagból vagy rafiából masnit köthetünk az akasztóra.

Fotó: Kindlovits, S.


Mécsestartó fakéregből

A henger alakú mécsestartók alapanyagául a legjobb a nyírfakéreg, de más vékony, rugalmas kérget is választhatunk. A nyírfakéreg fehér színe télies hangulatot kölcsönöz a dekorációnak.
Szükséges anyagok: nyírfakéreg, mécses vagy gyertya, szalag vagy rafia, meleg ragasztó, ragasztópisztoly.
Elkészítés: A mécsestartók alapjául vágjunk ki a nyírfakéregből különböző nagyságú téglalapokat. Ha a kéreg kemény és rugalmatlan, érdemes vízbe áztatni kis időre, amint visszanyeri rugalmasságát, tudunk vele dolgozni. A téglalap alakú kéregből feltekerve hengert formázunk, ahol a felületek érintkeznek ragasztóval rögzítjük a hengert. Végül szalaggal, rafiával többször átkötjük és belehelyezzük a gyertyát vagy mécsest! Egymás mellé többet elhelyezve nagyon hangulatos asztaldekoráció lehet. Fontos, hogy a hengerek átmérője elég nagy legyen, hogy a mécsesek lángja semmiképpen se érje el az oldalát!

Karácsonyi asztaldísz, termésekkel

Egyszerűen elkészíthető mégis látványos és tartós asztaldekoráció készíthető egy üvegedény és néhány saját gyűjtésű termés segítségével.
Szükséges anyagok: dió, mogyoró, éger tobozka, gesztenye, kis tobozok, csipkebogyó, egy nagyobb üveg kaspó, befőttesüveg vagy tál, egy kisebb üveg mécsestartó vagy gyertya.
Elkészítés: A dísz elkészítése roppant egyszerű, kézügyesség sem kell hozzá. A nagyobbik üvegtálba elhelyezzük a különböző terméseket és színes bogyókat. Majd az edény közepére elhelyezzük a mécsest, vagy gyertyát és kész is van az asztaldíszünk.

Adventi koszorú

Fotó: Kindlovits, S.

Tartós, természetes adventi koszorú készíthető különböző természetben gyűjtött kellékek segítségével.
Szükséges anyagok: moha, zuzmós ág, száraz taplógombák, kisebb tobozok, termések, bogyók, egy 15-20 cm átmérőjű szalma koszorúalap, 4 db tetszőleges színű gyertya, drót, melegragasztó, ragasztópisztoly, csípőfogó.
Elkészítés: A gyertyák rögzítésére a drótból vágjunk 3-4 cm hosszú darabokat. A drót darabokat gyertya lángjánál felmelegítve, csípőfogó segítségével óvatosan nyomjuk bele a gyertya aljába, kb. 1-2 cm mélyen. Egy gyertya 2-3 drót darabbal biztonságosan rögzíthető lesz a koszorún. Helyezzük el a gyertyákat az alapon és a drótokkal nyomjuk bele koszorúba. Ezután a melegragasztóval egyenként ragasszuk fel a különböző terméseket, bogyókat tetszés szerinti elrendezésben a koszorúalapra. Érdemes először a nagyobb méretű terméseket, zuzmós ágakat felragasztani, a végén pedig a kisebb bogyókkal és mohával befedni a kisebb-nagyobb hézagokat. Fontos, hogy a szalmaalap és a ragasztás sehol se látszódjon! Amikor a gyertyák leégtek, csak ki kell húzni őket dróttal együtt, és új gyertyát felhelyezni a koszorúra.

Háttérinformáció:

Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze.
Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Traditional and wild projekt támogatta. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.