Laptopkonyha recept ínyenceknek

Bagett, ahogy azt az egész család szereti

Kenyeret sütni otthon?! Dehogy képtelenség!!! Nagyon is egyszerű, és olyan illat lesz tőle az egész lakásban, hogy még a szomszéd is irigykedni kezd! Ne féljen, süssön!

2012.11.19 06:29laptopkonyha

Lássuk, mi kell hozzá!

45 dkg liszt
1.5 tk só
1.5 tk szárított élesztő
315 ml víz
fél citrom leve
2 ek napraforgó olaj


Elkészítés ideje: 10 perc + 3 óra kelesztés + 85 perc
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 1
Húsmentes étel
Tejmentes étel

Elkészítés

A Laptopkonyha.hu kenyérsütő-géppel dolgozott, de természetesen, kézzel is ugyanígy össze lehet állítani a kenyér tésztáját (kipróbálták!).

Beleöntjük a kenyérsütő gépbe a vizet, a citromlevet és az olajat, majd ráadagoljuk a lisztet úgy, hogy az teljesen befedje mindenhol a vizet. A forma egyik sarkába adagoljuk a sót, az élesztőt pedig a liszt közepébe fúrt apró kis lyukba. Indítsuk el a francia kenyérdagasztó programot, vagy ha ilyenünk nincs, akkor a sima francia kenyérsütő programot. Ez utóbbi esetében, a sütési idő lejárta előtt kb. 1 órával vegyük ki a tésztát!

A dagasztás és kelesztési ciklus végén, ami körülbelül 2 órán át tart, vegyük ki a tésztát, gyúrjuk át egy enyhén belisztezett deszkán, és osszuk 3 részre. Oszthatjuk kettőre is, akkor kicsit vastagabb bagetteket készítünk. Formáljunk gombócokat a tésztából, majd nyújtsuk ki a kezünkkel egy nagyjából 20 cm x 8-10 cm-es téglalapra őket. Minden tésztadarab egyik harmadát „tűrjük be” a tészta alá, a másikat hajtsuk rá. Ezt a folyamatot ismételjük meg háromszor, hagyva egy kis időt közöttük. Végül, alakítsunk ki hengereket (kb. 30-35 cm-eseket), amiket egy jól belisztezett konyharuha redőibe „bújtassunk el.” Amennyiben van egy kifejezetten bagett-sütés céljára kifejlesztett, ún. „banetton” nevű eszközünk, használjuk bátran azt!

A bagetteket még további 30 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A megkelt bagetteket helyezzük át óvatosan egy sütőlemezre (tepsibe), és toljuk a sütőbe 15-20 percre. Javasoljuk, hogy tegyünk a sütőbe egy kis vízzel teli tálkát – még kellemesebb állagú kenyeret ad nekünk!

Tálalás

Kenyeret természetesen nagyon sok mindenhez ehetünk. De a bagett szinte esdekel egy kis jóféle sajtért és egy kellemes vörösborért!

Nézze meg a recept elkészítését a Laptopkonyha videóján!


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.