50 éves őfelsége titkosügynöke

Világszerte James Bondot ünneplik ma

Londontól New Yorkon át Bernig a napra pontosan 50 évvel ezelőtt bemutatott első James Bond-film évfordulóját ünnepli a világ: Adele közzétette a legújabb kémkaland hivatalos főcímdalát, továbbra is tart a Bond-relikviákból szervezett árverés Londonban, New Yorkban pedig különleges installációt készítettek elő a filmünnepre.

Egy kis James Bond-történelem képgaléria

2012.10.05 18:29MTI

A Christie's aukciós ház licitje már napokkal ezelőtt megkezdődött, a fénypontját azonban péntekre tartogatták: egy Aston Martint, amelyet őfelsége világhírű titkosügynöke egy olaszországi üldözés során használt a Quantum csendje című részben. A kocsi értékét előzetesen 190 ezer euróra taksálták.

A New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) péntekre hirdette meg annak az installációnak a bemutatását, amely a Goldfinger című Bond-film előtt tiszteleg. Nem maradt ki az ünneplésből a washingtoni Nemzetközi Kémmúzeum sem: az intézmény interaktív kiállítása elsősorban a 007-es ellenségeivel foglalkozik.

Volt belőlük bőven, James Bond ugyanis immár 23. bevetésére készül a vásznon, a Skyfall - Égszakadás című rész október végén kerül a mozikba Sam Mendes rendezésében, Daniel Craig, Javier Bardem és Ralph Fiennes főszereplésével.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


Nagyszabású gálát jelentettek be pénteken a svájci Bernben az első Bond-lány, Ursula Andress tiszteletére. A fogadást november 3-án tartják a város híres lakóját ünnepelve. A most 76 éves színésznő Sean Connery oldalán, Honey Rider szerepében írta be magát a filmtörténelembe, elsősorban azzal a jelenettel, amikor hófehér bikinijében késsel az oldalán kisétált a tengerből.

Pénteken nulla óra nulla perckor vált elérhetővé a Skyfall azonos című dala, amelyet a többszörös Grammy-díjas Adele énekel. A dal máris az iTunes-listák élén áll, hangzása sokak szerint Shirley Bassey klasszikus Bond-főcímdalaiét idézi.

Amikor az első kémjátszma 50 éve a mozikba került, a visszhangok egyáltalán nem sejtették, hogy ez lesz a filmtörténelem legsikeresebb szériája. A Time magazin például "nagy, szőrös pillecukorként" jellemezte Sean Conneryt, aki mindmáig sokak szemében a legjobb Bond a hat színész közül, akik eddig eljátszották a vodka-martinit szürcsölgető, a szép nők társaságát élvező ügynököt, aki azért fél kézzel megmenti a világot, ha kell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.