Amerikai filmszínész 50 éves

Tom Cruise legboldogtalanabb születésnapja

A háromszoros Golden Globe-díjas színész hét, egymás után forgatott, egyenként több mint 100 millió dollárt hozó kasszasiker filmet tudhat maga mögött és eddig háromszor jelölték Oscar-díjra. És ennyiszer vált is.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.07.03 08:29MTI
Kattintson a képre! >>> Fotó: MTI

Sötét felhők árnyékolják be Tom Cruise amerikai filmszínész 50. születésnapját, hiszen felesége, Katie Holmes pénteken beadta a válókeresetet. Öt év házasság után Cruise ismét egyedül folytatja.

A száz legvonzóbb filmsztár és az ötven legszebb ember közé választott, vakító mosolyú sztár 1962. július 3-án született Syracuse városban. Ereiben német, ír és walesi vér csörgedezik, családfáját egészen I. Eduárd angol királyig tudja visszavezetni. Thomas Cruise Maphoter IV néven született négy gyermek közül egyedüli fiúként. Szülei vándoréletet éltek, tizennégy éves korára tizenöt amerikai és kanadai iskolába járt. A mélyen vallásos fiú papnak készült, ezt az ambícióját a színészetért adta fel: egy iskolai színdarab szereplőválogatására jelentkezett és rögtön a főszerepet kapta meg.

Az iskolából egy idő után kimaradt és a karrier reményében 18 évesen New Yorkba költözött. 1981-ben kapta első kisebb filmszerepét a Végtelen szerelem című romantikus drámában. Igazi kasszasikert és világhírt a Top Gun című film hozta meg számára, amelynek főszerepét először nem akarta elvállalni. A film producerei azonban magukkal vitték egy sugárhajtású repülőgép fedélzetén gyakorló repülésre. Az élmény annyira magával ragadta, hogy mégis aláírta a szerződést. Még ugyanebben az évben Martin Scorsese filmrendezővel dolgozott együtt A pénz színe című filmben Paul Newman oldalán.

Kattintson a képre! >>> Fotó: MTI

A közönség 1988-ban az Esőember, majd a következő évben az Oliver Stone rendezte Született július 4-én című filmekben döbbenhetett rá először, hogy Tom Cruise képes a szépfiúszerepeken kívül összetettebb karakterek eljátszására is. A film főszereplőjeként elnyerte az Arany Glóbuszt és ekkor jelölték őt első ízben Oscar-díjra. A következő két jelölést a Jerry Maguire - A nagy hátraarc, valamint a Magnólia című filmekben nyújtott alakításért kapta. Gázsija folyamatosan emelkedett, a Mint a villám idején 13 millió dollárt kasszírozhatott és Nicole Kidmannel is ebben a filmben találkozott először. "Elállt a lélegzetem, amikor megláttam" - vallotta később Cruise-ról Kidman. Még ebben az évben összekötötték az életüket és kezdetét vette Hollywoodban az ünnepelt románc, amely annál nagyobb szívfájdalmat okozott Kidmannek, amikor véget ért. Kapcsolatukat beárnyékolta a gyermektelenség, végül két gyermeket fogadtak örökbe. 1999-ben játszottak utoljára együtt a sok vitát kiváltó Tágra zárt szemek című Stanley Kubrick-filmben, melyet a rendező néhány nappal halála előtt fejezett be. 2001-ben elváltak, Tom Cruise a Vanília égbolt forgatásán Penélope Cruz spanyol színésznővel vigasztalódott, kapcsolatuk azonban néhány hónap után felbomlott.

A filmsztár pályafutásának talán legnagyobb anyagi sikerét a Mission Impossible című sorozattal aratta, amelynek eddig négy része készült el, az ötödik rész bemutatását 2014-re tervezik. 2005-ben a Steven Spielberg rendezésében készült a Világok harcával 100 millió dollárt könyvelhettek el.

2006. augusztus 22-én a Paramount stúdió Tom Cruise vitatott nyilvános szerepléseire és nézeteire, a szcientológiai egyházzal való erős kapcsolatára hivatkozva felbontotta szerződését, a színész pár hónappal később a haldokló United Artists stúdió újraélesztésére vállalkozott. Megkopott imázsával nehezen indult a Hitler-ellenes merényletről készített Valkűr, azonban a produkció érdekében ügyesen felépített és hatásos kampány bevált, a film mégsem "vérzett el". A hazai mozikban már látható Cruise legújabb filmje, a Mindörökké rock, amelyben a nyolcvanas évek legendás rockénekesét, a tetovált testű, lobogó sörényű, rendszerint félmeztelenül fellépő Stacee Jaxxet alakítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.