Véget ért a négy napos ünneplés

Képek - Hálaadással zárult II. Erzsébet gyémántjubileuma

Hálaadó istentisztelettel és többszázezres népünnepéllyel ért véget kedden Londonban a brit uralkodó négynapos gyémántjubileumi ünnepségsorozata, amely minden idők legnagyobb, milliós tömegeket megmozgató nyilvános rendezvényfolyama volt Nagy-Britanniában.

Meghatódott II. Erzsébet a gyémántjubileum zárónapján képgaléria

2012.06.06 10:29MTI

II. Erzsébet királynő kedd este külön televíziós nyilatkozatban mondott köszönetet az Egyesült Királyság és az 54 nemzetközösségi ország összesen kétmilliárd lakójának az évforduló alkalmából kifejezett jókívánságokért. Az idén 86 esztendős királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lett az Egyesült Királyság uralkodója, és a jórészt egykori brit gyarmatokból álló Nemzetközösség országai közül 15-nek ma is ő az alkotmányosan elismert államfője.

A központi ünnepségeket a hétfői és keddi rendkívüli munkaszünettel négynapossá hosszabbított első júniusi hétvégére szervezték. A rendezvénysorozat utolsó, keddi napján a londoni Cityben emelkedő hatalmas anglikán főtemplomban, a Szent Pál székesegyházban tartottak hálaadó istentiszteletet az uralkodó és családtagjai, a City polgármestere, vagyis a Lord Mayor, a kormány és a politikai élet vezetői, valamint több ezer meghívott vendég jelenlétében.

A királyi családból mindazonáltal nem volt jelen Fülöp edinburghi herceg, a királynő 91 esztendős férje, akit előző nap heveny húgyúti fertőzés miatt mentővel kórházba kellett szállítani. Fülöp még kedden is kórházban volt, és bár állapota az őt meglátogató családtagok szerint javul, a herceg a gyémántjubileumi ünnepségek feléről kénytelen volt távol maradni.

A keddi istentisztelet után II. Erzsébet királynőt fogadáson látta vendégül David Wootton, a City polgármestere hivatalos rezidenciáján, a Mansion House-ban. Ezután a királyi család visszatért a Buckingham-palotába, ahol már többszázezres ünneplő tömeg várakozott. Az uralkodó az esőre hajló, hideg idő ellenére a palotáig vezető utat az 1902-ben, VII. Eduárd király koronázására készült rendkívül díszes nyitott hintóban, a State Landauban tette meg fia, Károly trónörökös és menye, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában.

A királynő, Károly trónörökös és Kamilla hercegnő, Károly két fia, Vilmos és Harry herceg, valamint Vilmos felesége, Katalin cambridge-i hercegnő megjelent a palota híres teraszán, hogy üdvözölje az összegyűlteket. Az óvatos becslések szerint is legalább 300 ezres tömeg - amely zsúfolásig megtöltötte az Admiralitás és a Buckingham-palota közötti, egy mérföld (1,6 kilométer) hosszúságú híres Mall sugárutat - egetverő üdvrivalgással köszöntötte uralkodóját, és spontán énekelni kezdte a nemzeti himnuszt.

A királynőt jól láthatóan meghatotta a többszázezer torokból egyszerre feltörő, messze hangzó "God save our gracious Queen".

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


A királyi lovas testőrség zenekara ezután "hivatalosan" is eljátszotta a himnuszt - szintén a hatalmas tömeg énekétől kísérve -, miközben a felsorakozott díszszázad sortűzzel tisztelgett az uralkodó előtt. A ceremónia záró mozzanataként II. világháborús veterán katonai repülőgépek - köztük egy Lancaster bombázó és négy Spitfire vadászgép -, valamint a királyi légierő légi akrobata százada, a Red Arrows egy alakulata húzott át alacsonyan a palota felett.

Kedd esti, Nagy-Britanniában és a Nemzetközösség országaiban sugárzott televíziós nyilatkozatában II. Erzsébet királynő közölte: "mélységesen megindító" élmény volt számára, ahogy családok, barátok, szomszédok ezrei ünnepeltek együtt "ilyen jókedvű légkörben". Fülöp herceg nevében is külön köszönetet mondott a szervezőknek, és kifejezte reményét, hogy a gyémántjubileumi ünnepségek emléke "még sok éven át fényt visz" mindenki életébe.

A négynapos ünnepségsorozaton több millióan vettek részt. A két legkiemelkedőbb program a Temzén rendezett vasárnapi flottafelvonulás, illetve a Buckingham-palota előtti hétfő esti szuperkoncert volt.

A 18 havi előzetes szervezéssel összeállított hajós felvonulás, amelyen a királyi családot szállító díszbárka, a Royal Barge mellett ezer különféle vízi jármű vett részt, Nagy-Britannia történetének legnagyobb békeidőbeli flottademonstrációja volt. A Temze londoni szakaszán végighaladó konvojt méreteiben csak a normandiai partraszállás hajnalán Franciaország felé elindult hadiflotta haladta meg.

Fülöp herceg valószínűsíthetően a temzei rendezvényen fázhatott fel, ugyanis a királynővel együtt a Royal Barge tetővel ellátott, de minden oldalról nyitott felső fedélzetén állta végig a csaknem másfél órás utat, miközben jeges szél fújt, a hőmérséklet nem haladta meg a 10 fokot és szakadt az eső is.

Az idős herceg kórházi kezelése miatt már nem tudott jelen lenni a hétfő esti szuperkoncerten, amelyen mások mellett Robbie Williams, Sir Cliff Richard, Sir Elton John, Sir Tom Jones, Sir Paul McCartney, Stevie Wonder, Shirley Bassey, Jools Holland, Ruby Turner, Annie Lennox és Kylie Minogue lépett fel a királyi család és legalább 250 ezres közönség előtt.

II. Erzsébet királynő a második olyan uralkodó az angol-brit monarchia történetében, aki hatvan évet vagy annál többet töltött a trónon. Az uralkodás hosszúsági rekordját az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartja, 63 évvel, hét hónappal és három nappal. II. Erzsébet királynőnek így még valamivel több mint három évet kell uralkodnia Viktória rekordjának megdöntéséhez. Ehhez az szükséges, hogy 2015. szeptember 10-én, 90. életévében is még ő üljön az Egyesült Királyság trónján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.