Tárlatvezetőnek csapott fel a Belmondo énekese

Czutor Zoltán idézi meg Lennon emlékét Szegeden

Szubjektív tárlatvezetést tart a szegedi Reök-palota The Art of John Lennon című kiállításán Czutor Zoltán, a Belmondo frontembere április 18-án.

2012.04.14 15:29MTI

A zenész személyes történetekkel, valamint John Lennon szerzeményeivel és kedvenc dalaival idézi meg a Beatles legendás alakjának emlékét.

"Megtisztelőnek érzem, hogy a szülővárosomban vezethetem körbe a látogatókat azon a kiállításon, amely az egyik legnagyobb példaképem képzőművészeti munkásságát mutatja be. A Beatles zenéjén nőttem fel, John Lennon pedig világnézeti szempontból is meghatározó az életemben. Mindazokat az alapvető értékeket képviselte, amelyek számomra is fontosak, ezért rokonságot érzek vele" - fogalmazott Czutor Zoltán.

A Belmondo énekese szerint John Lennon felülmúlhatatlan jellem, szellem és zenész volt, de sajnos a zeneipart manapság túlságosan uralja az üzlet ahhoz, hogy a hozzá hasonló karizmatikus figurák megjelenhessenek és átütő sikert érjenek el. A legendás énekes, zeneszerző, költő, filozófus, pacifista John Lennon grafikáiból és a művészhez kötődő relikviákból január végétől látható kiállítás a szegedi Reök-palotában.

Fotó: MTI


A május 6-ig megtekinthető tárlat mintegy három tucat alkotás segítségével mutatja be Lennon talán kevésbé ismert képzőművészeti tehetségét. A német Beatles-rajongó, Michael-Andreas Wahle gyűjteményéből származó rajzok, grafikák, litográfiák hóbortosak, mégis átitatja őket egyfajta költőiség. A könnyed, sziporkázó művek biztos rajztudásról, ugyanakkor szatirikus látásmódról tanúskodnak.

Későbbi, az 1960-as, 1970-es évekből származó színes litográfiáin már megjelennek azok a társadalmi kérdések - a háború és béke vagy a szabad szerelem dilemmája -, amelyekkel Lennon zenéjében is foglalkozott. A tárlat egyik különlegessége egy kisplasztika, melyet önarcképként készített alumíniumból és fából 1971-ben John Lennon.

A tragikus sorsú beatzenész alkotásai mellett relikviákat is láthat a közönség. A kiállítótermekbe került többek között egy ikonikus Lennon-szemüveg, több platinalemez, fotó és plakát, valamint két, Andy Warhol által készített litográfia, amely a két művész "találkozását" örökíti meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.