Élő koncertfelvételekkel ünnepel a legendás csapat

Dupla lemezen az Omega: a legnagyobb slágerek és a kiadatlan kincsek

Az idén 50 éves évfordulóját ünneplő Omega együttes dupla CD-n jelentette meg eddigi történelmének legjobb élő koncertfelvételeit. A dupla album második korongján az ismert szerzemények eddig kiadatlan élő felvételei szerepelnek.

2012.04.05 18:29EMI music

A csapat 5 évtizede füstös egyetemi klubokból indult útjára. Napjainkban már itthon és külföldön is teltházas stadionok előtt adnak koncerteket, és számos fesztiválon főelőadóként szerepelnek. Kétségtelen tény, hogy az elmúlt 50 évben az Omega sokat tett hozzá a hazai rockzene formálásához, és nemzetközi szinten nemcsak képviselték a magyar rockzenét, de a '70-es és '80-as években Kelet-Európa leghíresebb rockbandájává váltak.


Az 1972-ben nemzetközi terjesztésben is megjelent "Élő Omega" című albumuk Kelet-Európa rocktörténelmének egyik legnagyobb példányszámban eladott lemeze volt. A Kisstadionban adott koncertjeikre özönlöttek a rajongók nemcsak az ország különböző részeiről, de Lengyelországból, Csehszlovákiából és Kelet-Németországból is.

Tracklista

CD1
Addig élj
Hűtlen barátok
Varázslatos fehér kő
A madár
A könyvelő álma
Ezüst eső
A nagy folyó
Ébredés
A malomban
Hazafelé
A hetedik napon
Van aki nyugtalan
Nem tudom a neved
Őrültek órája

CD2
Gammapolis
Életfogytig Rock and Roll
Naplemente
Mozgó világ
Ballada a fegyverkovács fiáról
Léna
Start
Napot hoztam, csillagot
Égi vándor
Nyári éjek asszonya
Petróleumlámpa
Gyöngyhajú lány

A nemzetközi színtéren való jelenlétet többek között lemezeik angol nyelvű kiadásával is erősítették. Az 1976-os "Időrabló" című albumukból világszerte több mint egymillió példányt adtak el.

A "Greatest Performances" című dupla CD-n szereplő 26 dal - melyeket az 1990-es és 2000-es években a Népstadionban (ma már Puskás Ferenc Stadion) adott koncerteken rögzítettek - remekül felidézik a beat időszakát, és jól illusztrálják a banda zenei sokszínűségét.

Az Omega hard-rock korszakából származó dalok - melyekkel elindult a csapat európai karrierje - dinamikus lendületet adnak a lemeznek. A space-rock trackekkel pedig kóstolót kapunk abból a hangzásból, ami az együttes védjegyévé vált a nemzetközi porondon.

Végül, de nem utolsósorban azok a dalok, melyek az Omega new-wave és synt-rock időszakából származnak, teszik teljessé a dupla albumot. A máig se csituló nemzetközi érdeklődést jól mutatja, hogy a "Greatest Performances" a német székhelyű EDEL Recordsnál jelent meg, hazánkban és a térség országaiban pedig az EMI terjesztésében került piacra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.