Siker a magyar Rolling Stone legújabb lemeze

Videó! Határokon túl is hódít az Omega

Voltak eredetibb és rafináltabb bandák is, de a kort és a stílust az Omega testesítette meg, amelyet a magyar Rolling Stonesnak és később magyar Pink Floydnak is neveztek.

2011.02.03 10:00MTI

Az Omega Rapszódia című, legfrissebb albuma az együttes első olyan lemeze, amely Oroszországban is megjelenik. A csapat ugyancsak első ízben oroszországi vendégszereplésre készül - adta hírül szerdán a Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos lap lelkes hangú cikkben.

A szerző emlékeztetett rá, hogy az egykori Szovjetunióban az akkori szocialista országok közül Magyarországon volt a legjobb a könnyűzene, s hogy a legnépszerűbb együttes az Omega volt.

"Voltak eredetibb és rafináltabb bandák is, de a kort és a stílust az Omega testesítette meg, amelyet a magyar Rolling Stonesnak és később magyar Pink Floydnak is neveztek", s amely egész Európában népszerű volt - mutatott rá a cikk, és felidézte, hogy az Omega 1977-ben az együttes a brit listákon megelőzte a Pink Floyd egyik albumát.

Az Omega felállása a hetvenes évek elejétől kezdve nem változott, mint ahogyan a középtempós, erős és szép zene sem, amely valahol az art rock, a space rock és hard rock találkozásánál foglal helyet.

"A gyöngyhajú lány pedig nem csupán minden idők egyik legremekebb rockballadája lett, hanem a hetvenes évek udvari kultúrájának egyik slágere is" - állapította meg az újságíró a hatalmas udvarokat körülölelő moszkvai házakban az ablakokba kirakott, és ott bömbölő lemezjátszók divatjára utalva.

A lemez megjelenése és a tervezett vendégszereplés kapcsán Alekszandr Volkov tudósító Kóbor Andrással beszélgetett, aki elmondta: az új antológiában olyan újraértelmezett számok szerepelnek, amelyek korábbi Omega-albumokon már szerepeltek, s amelyeket szeret énekelni. Ezek a számok ráadásul nem azok közül valóak, amelyeket az utóbbi időben gyakran műsorra tűztek, noha véleménye szerint az együttes legjobb, zeneileg leginkább progresszív munkái közé tartoznak.

Arra a kérdésre, hogy az ország dicsekedhet-e ma is olyan, sajátosan magyar rockzenével, mint amilyet az Omegával együtt csúcson lévő Skorpió, a Piramis, az Edda és a Lokomotív GT teremtett meg, Kóbor János kifejtette: a hetvenes évekhez képest nagyon megváltozott a helyzet. Akkoriban azokat, akik lemezt készíthettek, valamilyen mértékben ellenőrizte, de segítette is az állam, és pénzt keresett rajtuk.

Akiknek nem jöttek ki lemezei, azoknak szinte semmi esélye nem maradt. Ma a társasági és a fájlcserélő honlapoknak köszönhetően bárki találhat magának kedvenceket.

Végül Kóbor János elmondta: a rock valamilyen értelemben hatott a politikára és az erkölcsre a hatvanas-hetvenes években, de a kilencvenes évekre az egész világon elvesztette korábbi jelentőségét.

"Szerintem a rockzene ötvenéves fejlődési ciklusának végére ért, és a következő ötven éve egészen más lesz. Majd meglátjuk
" - mondta Kóbor.

Hozzátette, hogy addig is készül az együttes az Omega Rhapsody turnéra, amely a magyar Állami Operaházban ér véget.

Várhatóan karácsony előtt a csapat új albumot jelentet meg, ő maga pedig ősszel könyvet készül kiadni, amelyben kifejti nézeteit az együttes 60 éves történetéről, az Omega ugyanis 1961 szeptemberében alakult meg - mondta a muzsikus, az újságíró pedig hozzátette, hogy az együttes hónapokkal a Rolling Stones és a Kinks előtt jött létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.