Rákóczifalván brummognak a rockerek

Megmackósodott az 50 éves Omega

Múzeumba kerül az idén 50 éves Omega zenekar, ráadásul igencsak szőrösen és brummogósan: a rákóczifalvai Macimúzeumban a híres rockbanda tagjait állítják ki, természetesen medveként.

Világjáró macik innen-onnan képgaléria

2012.03.21 18:29MTI

Játékmackókból mintázzák meg az 1962 óta zenélő és az idén 50 éves jubileumát koncertsorozattal ünneplő Omega együttes tagjait a rákóczifalvai Macimúzeumban. Amint elkészülnek, minden zenész a saját maciját dedikálja, és ezekkel az aláírásokkal együtt őrzik majd az új jövevényeket a népes gyűjteményben - mondta el Vincze Zsolt, a macimúzeum menedzsere.

Az omegás macikat ezúttal is a játékok helyben élő, ügyes kezű alkotója, Urbánné Kelemen Rózsa "kelti életre". A 30-40 centiméter magas mackókat úgy igyekszik felöltöztetni, hogy az együttes kedvelői azonnal ráismerhessenek az énekes Kóbor Jánosra (Meckyre), a gitáros Molnár Györgyre (Elefántra), a basszusgitáros Mihály Tamásra (Misire) és a dobos Debreczeni Ferencre (Cikire).

Az olimpiai macik egyike (Fotó: Macimúzeum - A galériához KATT a képre!)

A zenészekhez köthető egy-egy tárgyi jellegzetességről sem feledkezik meg a maciművész, így az együttes billentyűs zeneszerzője, Benkő László macijának nyakában láncon ott lóg majd egy nagy kereszt, amely színpadi fellépésein szinte hozzánőtt.

Vincze Zsolt közölte, hogy Benkő László zeneszerző elvállalta az országban egyre gyarapodó macigyűjtő csapat himnuszának megkomponálását. A szerzemény várhatóan a Rákóczifalván nyáron megrendezésre kerülő macifesztiválon, a Döme napon hangzik fel.

Legutóbb harminckét különféle sportágat űző macival gyarapodott a Szolnok melletti kisváros Macimúzeuma a közelgő londoni nyári olimpia alkalmából. A sportmezbe öltöztetett játék mackók a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával az ország plázáiban, illetve sportrendezvényeken mutatkoznak be a nagyközönségnek, végül a tervek szerint - kiutaznak az ötkarikás világesemény színhelyére, a brit fővárosba.

A sportoló mackókat három hónap alatt készítette el Urbánné Kelemen Rózsa, munkájában az volt a kihívás, hogy a macik egy-egy sportágra jellemző mozdulatot produkáljanak. A 2006 óta működő rákóczifalvai múzeumban 700-750 játék mackó látható, emblematikus tagjai a kuruc viseletet hordozók, vagy a nagyvilág legkülönbözőbb helyeit felkereső utazó macik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.