Demi Moore exe játssza Steve Jobsot

Ashton Kutcher az Apple-mogul bőrébe bújik

Filmet készítenek a fél éve elhunyt Steve Jobs életéről, nem hagyva ki a kezdeti "makacs hippi" korszakot sem, mint ahogy a "látnoki képességeiről" is szó esik. A főszerepet Kutcher játszhatja.

2012.04.02 18:29ma.hu / MTI

A független produkcióban születő Jobs című alkotást Matt Whiteley forgatókönyvéből forgatják, a rendező székben pedig Joshua Michael Stern ül, aki korábban többek között A döntő szavazat és a Sohaország című filmeket jegyezte. Az életrajz felidézi Steve Jobs korai "makacs hippi" korszakának éveit, és felvázolja mindazt, amit a számítógépes technológia fejlesztésében elért a kreatív "látnok".

Közben már a Sony filmstúdió is egyengeti saját Jobs-filmjének útját. A nagy hollywoodi stúdióprodukció Walter Isaacson 2011-ben megjelent életrajza nyomán készül. Ashton Kutcher, aki Charlie Sheent váltotta a Két pasi meg egy kicsi című tévésorozatban, a Variety című szaklap szerint a sitcom produkciós szünetében forgatja majd az Apple és a Pixar vezetőjéről szóló filmet.

A színész korában többek között a Pillangó-hatás és a Valentin nap című filmekben szerepelt a filmvásznon.

Fotó: MTI


Steve Jobs, az Apple-birodalom atyja 1955. február 24-én látta meg a napvilágot, de igazi anyja - az apával való családi ellentét miatt - örökbeadta az újszülöttet Paul és Clara Jobsnak. A középiskola elvégzése után egy kaliforniai amatőr computerklubban elégíti ki informatikai éhségét, mígnem barátja, Steve Wozniak felveszi őt alkalmazottnak az Atarihoz. 1976-ban hozza létre az első Apple-gépet a vele és Ronald Wayne-nel közösen alapított Apple Computer égisze alatt.

Egy évvel később, mire elkészül az Apple II., a cég bevételei már átlépték az egymillió dollárt. 1984-ben kerül piacra az első Macintosh gép, ami mára szinte kizárólagosan meghódítótta Amerikát és Európában is egyre népszerűbbé válik. Alig egy év múlva azonban elmérgesedik a helyzet közte és az időközben hatalmasra nőtt Apple társtulajdonosai között, így lényegében kiebrudalják a saját cégéből. Jobsot azonban csak rövid ideig tudta letörni a kudarc, néhány hónapos szünet után újra talpra állt és felvásárlás után létrehozta a ma Pixarként ismert animációs vállalatot.

A sors iróniája, hogy 11 évvel a kirúgása után az Apple szemet vetett Jobs "új" cégére, a NEXT-re, 429 millió dollárért vásárolták fel, Jobs feltétele az igazgatósági tagság volt - vagyis egy hosszú kitérő után újra visszakerült eredeti vállalatához. Mire eljön az ezredforduló, Jobs 3 évnyi ideiglenes vezérigazgatói státuszból előtag nélküli, "végleges" vezérigazgatóvá válik. 2001-ben elindítja az i-sorozatot, melynek első tagja az iPod, ezt követi 2003-ban az iTunes szolgáltatás, 2007-ben pedig az iPhone.

Közben túlesik egy súlyos és igen ritka fajtájú hasnyálmirigyrákon és az ezzel összefüggő műtéten, 2005-ben - egy évvel a műtét után - megtartja az elhíresült beszédét a Stanford Egyetem diplomaosztó ünnepségén, amelyben az újrakezdésről szónokol a frissen végzetteknek. Amikor 2009-ben fél évre eltűnt a nyilvánosság elől, csak kevesen tudták, hogy azok a bizonyos "egészségügyi okok" valójában egy májátültetést jelentettek, de az operáció sikeressége után júniusban már megint teljes gőzzel a munkába vetette magát.

2010-ben tör be és pillanatok alatt hódítja meg a piacot az iPad, alig egy évvel később, 2011. augusztus 25-én azonban lemond a vezérigazgatói posztról és végleg visszavonul. A halál 2011. október 5-én, családja körében érte, egyetlen nappal azután, hogy hivatalosan is bemutatták az iPhone legújabb generációját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.