Nem akart kés alá feküdni

Steve Jobs megölte magát?

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja - hitte Steve Jobs is. Ám a doktorok szerint mindezt rosszul tette. Ragaszkodása a természetgyógyászathoz tényleg az életébe került?

2011.10.15 18:03ma.hu

A Harvard Medical School rákkutatójának új jelentése szerint a techguru ragaszkodása az alternatív gyógymódokhoz okozhatta korai halálát. Dr. Ramzi Amri szerint az egykori Apple-vezér szinte átsegítette magát a túlvilágra azáltal, hogy elutasította a megszokott orvosi kezelést, és helyette természetes gyógymódokban kereste gyógyulását – írta a Szilícium-völgyi Quora folyóiratban.

„Jobs állítólag maga döntött úgy, hogy inkább az alternatív kezelések során esik át, ahelyett, hogy a hagyományos orvoslást választja. A jelenlegi körülmények arra engednek következtetni, hogy ez a döntés vezetett végül a korai halálához – feleslegesen.”

Miután 2003-ban hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, Jobs - hogy kezelje betegségét - speciális diétán esett át. A Fortune magazin írása szerint ebben az időben csak bizonyos ételeket fogyasztott: szoros, úgynevezett pescetarian (csak halat evett, más húst nem) étrenden volt kilenc hónapon át, hogy megkísérelje megállítani terjedését.

Dr. Roderich Schwarz, a Dallas-ban található University of Texas Southwestern Medical Center onkológusa szerint a páciensek esetében nem ritka az ilyen makacsság: ha úgy hiszik, hogy egy gyógynövényes étrend csodákat tehet, meg is hozzák a döntést.

Jobs hónapokig folytatta az alternatív kezelést mielőtt végül mégis csak belement a hagyományos eljárásba – beleértve a műtéti beavatkozást is, ám sokak szerint csak túl későn és túl rövid ideig hosszabbította meg életét.

Dr. Amri úgy véli: rengeteg esetben a daganat egyszerű eltávolítása elég a mellékhatások nélküli gyógyuláshoz. Szerinte Jobs tétovázása, hogy kés alá feküdjön, az életébe került. A szakember saját kutatására hivatkozva azt állítja, hogy az ilyen műtéteken átesett betegek túlélési aránya 100 százalék.

Persze, azt nem teszi hozzá a szakértő, hogy a hasnyálmirigyrák gyorsan terjed, és viszonylag rövid idő alatt halálhoz vezet. Steve Jobs nyolc évet élt a betegséggel, miután diagnosztizálták nála, ráadásul a természetes gyógymód révén maga diktálhatott, és visszatekintve az eltelt időszakot, bizony szellemi erejének teljében volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.