Esett az Apple-részvények árfolyama

Lemondott az Apple éléről Steve Jobs

Az amerikai informatikai cég legendás társalapítója és tulajdonosa szerdán jelentette be távozását, s közölte, hogy Tim Cook, a vállalat ügyvezető igazgatója váltja a vezérigazgatói székben.

Már az új iPad bemutatásán is látszott valami... >>> képgaléria

2011.08.25 07:11MTI

Az 56 éves Jobs egészségi állapota sok évvel ezelőtt romlott meg, s januárban ismét betegszabadságra ment. Azóta Cook vállára nehezedik minden ügy.

"Mindig mondtam, hogy ha eljön az a nap, amikor nem tudok többé megfelelni kötelességeimnek és az elvárásoknak, mint az Apple igazgatója, én leszek az első, aki ezt tudatja" - írta Jobs az igazgatótanácsnak és a cég alkalmazottjainak elküldött levélben. Hozzátette: "sajnos, ez a nap eljött. Ezért lemondok az Apple vezérigazgatói posztjáról".

A váratlan bejelentés hatására a New York-i értéktőzsde elektronikus kereskedési rendszerében 5,3 százalékkal esett az Apple-részvények árfolyama. Szakértők azonban úgy vélik, hogy a befektetőknek nincs okuk pánikra. "Olyan sok tehetséges ember dolgozik ott, és a vállalati kultúrába beleivódott az, ahogyan Steve minden részletre ügyelt" - mondta Gartner Van Baker elemző.

Jobs egészségi állapota 2003 óta kelt aggodalmat, amikor hasnyálmirigyrákot állapítottak meg nála. A műtét és alternatív gyógykezelés után visszatért a cég irányításához. A hogylétével kapcsolatos találgatások 2008-ban ismét felerősödtek, amikor jelentősen lefogyott. 2009 januárjában Jobs a "hormonháztartási egyensúly hiányával" magyarázta a súlyvesztést, majd féléves betegszabadságra távozott, amely alatt májátültetésen esett át.

Az Apple, a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai és komputercége, piaci értéke a szerda esti tőzsdezárás pillanatában 349 milliárd dollár volt. Az amerikai és a világpiacot legutóbb az érintőképernyős iPhone-okkal, iPadokkal és táblakomputerekkel forradalmasító Apple rajongói attól tartanak, hogy a cég dizájnvezérelt termékei kevésbé lesznek innovatívak Jobs távozásának esetén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.