Többet hozott az árverés, mint remélték

Nagy siker volt: elkelt Liz Taylor van Gogh-ja is

A műkincspiacot is meglepő sikerrel, a várakozásokat meghaladó bevétellel zárta februári nagy árveréssorozatának első londoni licitjét a Christie's aukciós ház, amely 10,1 millió fontos áron adott túl a néhai Elizabeth Taylor hagyatékából kalapács alá került Vincent van Gogh-festményén.

2012.02.08 15:29MTI

A hétfő esti aukción az impresszionista és modern művészet remekeit sorakoztatta fel a patinás ház, a legmagasabb, 19,1 millió fontos (6,62 milliárd forintnak megfelelő) áron Henry Moore egy szobra kelt el.

Az est végül 97,8 millió fontos bevétellel zárult, ehhez jött még a szürrealista művészet alkotásaiból rendezett licit, amely további 37,2 millió fonttal toldotta meg a bevételt, így az összességében már 135 millió fontra (46,8 milliárd forintnak megfelelő összegre) rúgott. Az előzetesen várt legmagasabb összeg 127 millió font volt.

Az erős kezdet jó hangulatot teremthet a kéthetes londoni aukciósorozat nyitányaként - vélekedtek szakértők. Henry Moore brit szobrászművész Reclining Figure: Festival című szobra jócskán az előzetesen taksáltnál magasabb áron kelt el, az aukció előtt 3,5-5 millió fontra tartották. A Christie's szerint a leütési ár aukciós rekordot jelent a művész munkáinak esetében.

A szürrealista szekcióban a vártnál kétszer többért, 16,8 millió fontért (5,8 milliárd forintnyi összegért) kelt el Joan Miró egy festménye.

Fotó: Bloomberg


Az előzetesen becsült 5-7 millió helyett 10,1 millió fontért - 3,5 milliárd forintot kitevő áron - vették meg Vincent van Gogh egy festményét, a Vue de l'asile et de la Chapelle de Saint-Remy címűt, amely a tavaly márciusban elhunyt Elizabeth Taylor hagyatékában szerepelt. Az aukciós ház szerint ez volt a filmcsillag műgyűjteményének koronaékszere, a Christie's elégedett volt az alkotásért fizetett árral.

A festmény van Gogh munkásságának egyik fénypontja - érvelt a ház. A remélt 12 millió fontnál alacsonyabb áron, 10,3 millióért cserélt viszont gazdát a Le Livre című alkotás Juan Gristől.

Az árverés sikere azt jelenti, hogy a Christie's jól nyitotta az évet, miután 2011-ben rekord bevételt, 3,6 milliárd fontot könyvelhetett el, ami kilenc százalékos bővülés volt a 2010-es évhez képest.

A gazdasági válság közepette szakemberek szerint a műkincspiac "blue chip", vagyis a nagy nevekre és ritkaságokra koncentráló része húzza az ágazatot, és továbbra is hangsúlyos szerep jut a feltörekvő kínai gyűjtőknek. Szakértők úgy vélik, hogy sokan befektetési szándékkal, részvények és kötvények, illetve valuták helyetti alternatívaként fektetnek a műalkotásokba, különös tekintettel a műkincspiac elmúlt két évi erejére.

A rivális Sotheby's szerda este tartja impresszionista és modern művészeti árverését, a két ház jövő héten a második világháború utáni és a kortárs művészet remekeit kínálja a vevőknek. A Christie's és a Sotheby's összességében 500 millió font (173,2 milliárd forint) értékben sorakoztat fel műalkotásokat árveréssorozatán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.