100 éve veszett oda Scott a Déli-sarkon

Elárverezik a halott sarkkutató búcsúlevelét

Az utat támogató Edgar Speyernek címezte Robert Falcon Scott 1912-ben azt a búcsúlevelet, amelyet egy kudarccal végződött déli-sarki expedíción írt: a híres felfedező ekkor jött rá, hogy már sosem tér haza élve.

2011.12.27 07:36ma.hu

1912 márciusában tragikus véget ért Robert Falcon Scott és csapata déli-sarki expedíciója, a felfedező és négy társa soha nem tért vissza arról az útról, amelyen csupán hetekkel maradtak le a teljesítménye miatt világhírűvé vált Roald Amundsen mögött. A csapat mindössze egyetlen napra volt attól a bázistól, amelyet korábban ők telepítettek az út egy pontjára és ahol egy hétre elegendő tüzelőanyag és élelmiszer jelenthette volna nekik a biztos megmenekülést.

A búcsúlevél (Fotó: British Museum)

Amikor a csapat tagjai egymás után vesztek oda, az utolsóként életben maradt Scott a végső erejével még egy búcsúlevelet írt az expedíció támogatójának, Edgar Speyernek. A levelet a következő, azóta elhíresült szavakkal zárta: "Azt hiszem, nem tudok tovább írni. Robert. Zárszó: Az Isten szerelmére, gondoskodjatok szeretteinkről!"

A papírdarabot a három holttesttel együtt csak 1912 novemberében találták meg sátrukban, a levél Scott élettelen testén hevert. "Attól tartok, mennünk kell... De megjártuk a Déli-sarkot és úriemberként halunk meg. Csak azokat az asszonyokat sajnálom, akiket hátrahagyunk" - áll a levélben.

A korabeli sajtó és a közönség is meglehetősen megosztott visszhanggal fogadta Scotték kudarcát és még inkább az addigra már amúgy is vitatott Amundsen-sikert, többen felvetették, hogy mivel a norvég a brit fennhatóság alatt álló Ross-tengeren keresztül érte el a gyalogos út kiindulópontját, valójában be sem hajózhatott volna oda, ráadásul nagy felzúdulást váltott ki már maga az a tény is, hogy Amundsen eredetileg az Északi-sarkra indult, csak útközben árulta el tervét a legénységnek és akkor táviratozott szponzorának is.

Scotték a sarkponttól 110 kilométerrel távolabbról indultak, mint Amundsen és csapata, ami még úgy is jelentős hátrányt jelent, hogy a norvégnak egy ismeretlen utat kellett meghódítania, míg a brit csapat egy már korábban feltárt úton keresztül haladt. Scott ugyanis nemcsak pusztán a sarkot akarta elérni, hanem a magával cipelt nagy mennyiségű műszerrel és felszereléssel tudományos munkát is végzett: meteorológiai és földrajzi méréseket csinált, közben pedig tanulmányozta az állatvilágot is - riválisa "csak" el akarta érni a sarkot és visszatérni onnan.

Az expedíció tagjai (Fotó: Britannica)


Számos utólagos elemzés szerint a kimerült és betegségektől is egyre gyengülő Scott-team végzetét az a felismerés jelentette, amikor a sarkponthoz érkezve rájöttek, hogy Amundsenék 35 nappal megelőzték őket, ez pszichikailag megviselte őket. Elsőként Edgar Evanst veszítették el, aki a visszaúton egy zuhanás után fizikailag is és lelkileg is összeomlott, feladta a küzdelmet.

A naplóbejegyzések alapján a többieket megtámadta a skorbut, a vitaminhiányt az elégtelen táplálkozás és folyadékbevitel is súlyosbította, közben pedig maguknak kellett húzniuk a szánokat is, ami még inkább rontotta a kilátásaikat. Ráadásul az idő egyre zordabb lett: a Déli-sarkon márciusban már beköszönt a kemény tél.

A megmaradt négy férfi közül Lawrence Oates volt a második halott, aki a lábán szerzett fagyási sebek és a skorbut miatt kiújult korábbi harctéri sérülések miatt csak fél lábon tudott járni: az utolsó napon annyit mondott társainak, csak sétál egyet odakint, ami talán eltart egy darabig, majd kilépett a hóviharba. Holttestét sosem találták meg, Scott pedig azt írta róla naplójában: minden angol "gentleman" példaképe lehetne - írja a Wikipedia.

Március 29. után nem írt többet. Amint azt a Bonhams aukciósház bejelentette, a búcsúlevél 2012 márciusában, az expedíció centenáriumi évében kerül kalapács alá. A licit 150 ezer fontról (55,2 millió forintról) indul majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.