Újvilági Újtestamentumot árvereznek

Kalapács alatt egy ritka biblia

Kalapács alá kerül Londonban az Újtestamentum Újvilágban nyomtatott első angol nyelvű sorozatának egy ritka példánya.

2011.11.11 15:15MTI

A Bloomsbury aukciósház szerint az 1777-es kiadás értéke százezer font körül lehet a november 29-i liciten. Az eladó kiléte nem ismert.
   
Az Újtestamentumot Robert Aitken, egy Philadelphiában letelepedett skót férfi adta ki azután, hogy a brit hatóságok visszatartották a bibliaszállítmányokat, mert a gyarmatok 1776-ban kikiáltották függetlenségüket.
   
Noha Aitken 1778-ban, 1779-ben és 1781-ben is megjelentette az Újszövetséget, "ez az első, és magától értetődően a legfontosabb" - fogalmazott pénteken Rupert Powell, a Bloomsbury Auctions feje.
   
Az 1777-es szériából mindössze három példány maradt, egyet a Philadelphiai Történeti Társaság, egyet pedig a New York-i közkönyvtár birtokol.
   
Az Aitken-biblia elején az áll, hogy eredeti görög szövegből újonnan fordították és összevetették korábbi fordításokkal. A biblia alkalmas arra, hogy templomokban felolvassanak belőle - írták bele még.
   
Nem Robert Aitken volt az első, aki megjelentette a bibliát Amerikában. Az Újtestamentum algonkin nyelvű fordítása már 1661-ben elkészült John Eliot puritán lelkésznek köszönhetően, az őslakos indiánok nyelvén 1663-ban lett teljes a biblia. Philadelphiában 1743-ban német nyelven adtak ki bibliát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.