Három dokumentumot árvereznek el

Elkalapálják Einstein náciellenes leveleit

Albert Einstein német fizikus három, közvetlenül a II. világháború előtt egy náciellenes szervezetnek írt levele kerül kalapács alá a jövő héten Los Angelesben.

2012.01.27 12:34MTI

Einstein August Hamelbergnek, Az Igazság Barátai elnevezésű német-amerikai szervezet tagjának címezte leveleit. Az 1934-ből, 1935-ből és 1939-ből származó üzenetekben a Nobel-díjas fizikus hosszan méltatja az ohiói Cincinnatiban működő egyesülés náciellenes propagandáját.
   
"Az önök csodálatos munkája több mint elismerésre méltó, mivel nemcsak pénzt, de hatalmas bátorságot és bizakodást is megkövetel" - írta az egyikben.
   
"Ha több önökhöz hasonló gondolkodású német élne, akkor a német nép nem süllyedt volna olyan mélyre" - olvasható egy másikban.
   
A zsidó származású fizikus - aki szintén kénytelen volt Amerikába menekülni Adolf Hitler 1933-as hatalomra jutását követően -, egyébiránt elfogadta, hogy a szervezet saját pozíciójának a védelme érdekében nem "gyűjtötte be" a zsidókat. "Hasonló okoknál fogva én visszautasítom, hogy nyíltan beszéljek erről a témáról" - adta tudtul a relativitáselmélet kidolgozója.
   
Tavaly októberben a Nate D. Sanders-ház már 14 ezer dollárért eladott egy Einstein-levelet, amelyben a fizikus az ellen a "szörnyű veszély" ellen való cselekvésre szólít fel, amelyet a náci rezsim jelent a zsidók számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.