1913 még "csak egy művész volt"

Kalapács alá került Adolf Hitler Tengeri noktürnje

Kalapács alá került a Darte szlovák árverési háznál a fiatal Hitler 1913-ban festett Tengeri noktürn című festménye.

2012.01.27 09:48MTI

A 60x48 centiméteres holdfényes tengeri tájképet tízezer eurós (2,94 millió forintos) kikiáltási áron kínálják. Eddig négy érdeklődő jelentkezett, a legjobb ajánlat csütörtökön 10 200 euró (közel 3 millió forint) volt. Az internetes árverés vasárnap ér véget és csak meghívott licitálók vehetnek részt.
   
A képet egy olyan szlovák festő családja bocsátotta árverésre, aki feltehetően személyesen is ismerte Hitlert, amikor az bécsi festőként próbált érvényesülni. A család nem kívánja a nevét elárulni – mondta el Jaroslav Krajnak, a Darte tulajdonosa.
   
"Számomra Hitler 1913-ban – amikor ezt a képet festette – csak egy művész volt, nem tudta még, mi lesz belőle évtizedekkel később" – mondta a tulajdonos.
   
Az árverés, amelyen kalapács alá kerül egy Pablo Picasso-kép is 15 millió eurós (4,4 milliárd forintos) kikiáltási áron.
   
Szakértők szerint Hitler gyakran választott éjszakai jelenteket, amelyeket később turistáknak adott el - írta a topky.sk szlovák hírportál. "Az 1909-es és 1910-es években rengeteg kis képet festett. Gyakran festett házakat, amelyeket képeslapról vagy a sajtóból másolt, de kis tájképeket és portrékat is. Cipő, cipőpaszta, kozmetikum és alsónemű reklámplakátokat is festett, amihez olajfestéket, tust és vízfestéket használt" – írta internetes ajánlatában a Darte honlapja.
   
Az aukciósház tavaly Hitler 1915-ben festett Titkos találkozás című képét adta el 10 200 euróért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.