Kiosztották a Golden Globe-díjakat

George Clooney megkapta az egész Földet - aranyból! + KÉPEK

A némafilmes három, az Utódok pedig két elismerést kapott a vasárnap éjjel Beverly Hillsben megrendezett 69. Golden Globe díjkiosztó gálán, utóbbinak a főszerepéért George Clooney vitte haza az arany glóbuszt.

Kiosztották a 2012-es Golden Globe-díjakat képgaléria

2012.01.16 09:29MTI/ma.hu

Az Alexander Payne rendezte Utódok volt az idén a legjobb drámai játékfilm és annak főszereplője, George Clooney volt a legjobb színész a vasárnap megrendezett Golden Globe díjkiosztó gálán. A Michel Hazanavicius rendezte, A némafilmes című francia film három díjat zsebelt be: a legjobb filmvígjátéknak, a legjobb kommédia-színésznek (Jean Dujardin) és a legeredetibb filmzenéért (zeneszerző: Ludovic Bource) járó díjat ítélték oda.

A legjobb drámai filmszínésznőnek járó elismerést A Vasladyt alakító Meryl Streep kapta, a legjobb vígjáték-rendező A leleményes Hugo direktora, Martin Scorsese lett. A legjobb forgatókönyvnek járó elismerés Woody Allent illette az Éjfélkor Párizsban történetéért.

A legjobb idegen nyelvű filmnek az Arany Glóbuszt a külföldi kritikusok az iráni Asghar Farhadi rendezte Nader és Simin - Egy elválás története című alkotásnak ítélték oda. A legjobb animációs mozifilm idén a Steven Spielberg által rendezett Tintin kalandjai lett.

A legjobb vígjátékszínésznőnek járó elismerésben Michelle Williams részesült az Egy hét Marilynnel című filmben bemutatott játékáért. A legjobb férfi színész ebben a kategóriában Jean Dujardin, A némafilmes című francia film főszereplője lett. A mozifilmnél a legjobb női mellékszereplőnek Octavia Spencert (A segítség) választották, a férfiaknál pedig Christopher Plummer (Kezdők) kapta a az elismerést.

A legjobb eredeti dalért járó elismerést a W.E. című filmben elhangzott Masterpiece című betétért Madonna vette át alkotótársai, Julie Frost és Jimmy Harry nevében is.

Morgan Freeman a díjkiosztón (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)


A televíziós produkciók közül a Homeland alkotóinak két kategóriában sikerült nyerniük: ez lett a legjobb drámai sorozat, Claire Danes pedig megkapta a legjobb drámai színésznőnek járó díjat. A legjobb férfi színész a drámák kategóriájában a Boss címszerepét alakító Kelsey Grammer lett.

A televíziós musical és komédiasorozatok kategória legjobb színészének Matt Leblanc bizonyult (Sikersorozat), a nőknél pedig Laura Dernt részesítették ebben az elismerésben, a Megvilágosultamban nyújtott alakításáért. A komédiasorozatok között a Modern család végzett az első helyen.

A televíziós sorozatok és tévéfilmek kategóriájában az Arany Glóbuszt Downtown Abbey (Masterpiece) kapta. Ebben a kategóriában a legjobb színésznőnek járó díjat Kate Winslet vitte haza a Mildred Pierce-ben nyújtott alakításáért, a férfiaknál pedig Idris Elba lett (Luther) a jutalmazott. A legjobb tévésorozat-mellékszereplő a férfiaknál Peter Dinklage lett a Trónok harcáért, a nőknél pedig Jessica Lange az American Horror Story-ért.

Morgan Freemant a Cecil B. DeMille Életmű-díjban részesítették. A díjkiosztót megelőzően az idegen nyelvű film kategóriában egymással is versenyző Angelina Jolie és Pedro Almodóvar bejelentette, hogy a jövőben közös filmet kíván forgatni.

A hétvégén egyébként az amerikai mozikban a Mark Wahlberg főszereplésével bemutatott Csempészek című Universal-akciódráma volt a legnézettebb produkció, amely a várakozások fölött, 24 millió dolláros bevétellel debütált. A második helyen, 18,5 millió dolláros kasszával a Disney stúdió A szépség és a szörnyetegének 3D változata végzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.