Emlékműsort forgatnak Tony Blairről

Kínos: miért temeti a BBC az ex-miniszterelnököt?

Nagyfokú ízléstelenségnek titulálták a brit munkáspárt tagjai azt a kérést, amellyel állítólag a közszolgálati tévétársaság fordult hozzájuk: egy emlékműsorban kellett volna nyilatkozniuk, ám a "főszereplő" még nagyon is él.

2011.12.28 09:29MTI

A BBC már hozzálátott a Tony Blair emléke előtt tisztelgő műsor forgatásához - jóllehet az 58 esztendős egykori brit miniszterelnök még él, és nem is rosszul.

A The Sun - a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap - keddi értesülése szerint a brit közszolgálati tévétársaság felkérte a munkáspárti exkormányfő volt kabinetbeli kollégáit, hogy nyilatkozzanak az emlékműsorban, ám ez a kérés nem aratott osztatlan sikert pártberkekben. A lap egyik munkáspárti forrása szerint "meglehetősen rossz ízlésre vall, hogy a BBC már Tony halálára készül"

Blair 1997-ben, 18 évi konzervatív kormányzás után került hatalomra a Munkáspárt élén, mégpedig elsöprő választási győzelemmel. Utána tíz évig ő volt Nagy-Britannia miniszterelnöke, amíg 2007 nyarán - elsősorban az iraki háború kavarta belpolitikai botrányok hatására - le nem mondott.

A politikus 44 évesen, a XX. század legfiatalabb brit kormányfőjeként költözhetett be a Downing Street 10. alatti miniszterelnöki rezidenciára, és rekordot döntött a brit baloldal vezető pártjának történetében azzal is, hogy egymás után három választást nyert.

Blair lemondása után sem vonult vissza közélettől, sőt szinte aktívabb, mint miniszterelnöki éveiben. Mióta távozott a brit politika első vonalából, a világ egyik legjobban fizetett szónokává vált, akiért sorban állnak a legexkluzívabb rendezvények szervezői. Sajtóbecslések szerint a volt brit miniszterelnök 20 millió fontot (több mint hétmilliárd forintot) "beszélt össze" az elmúlt években.

Tony Blair akkor is csinos összegeket keres, amikor éppen nem a szónoki emelvényen áll. Az egykori munkáspárti kormányfő a világ egyik legnagyobb befektetési bankcsoportjához, a JP Morgan Chase-hez szegődött "vezető tanácsadónak". Javadalmazásáról eltérő becslések vannak forgalomban, de e becslések annyiban megegyeznek, hogy egyikük sem szól évi egymillió dollárnál kevesebbről.

Blair emellett a Zürich Financial Services pénzügyi szolgáltató csoportnál is tanácsadói szerepet vállalt, valószínűleg szintén nem csupán szívességből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.