"Saját magára gondolt"

EU-elnök lenne Tony Blair?

Szenvedélyes bírálatokat váltott ki Nagy-Britanniában Tony Blair egy kijelentésével. A volt kormányfő választott elnököt látna szívesen az EU élén, és sokak szerint saját magára gondolt.

2011.06.13 12:24Világgazdaság Online

Választott elnöknek kellene vezetnie az Európai Uniót, hogy a szervezet valóban befolyásos szereplő lehessen abban a világban, ahol Kínával és Indiával szemben kell hallatnia hangját – ezt Tony Blair közölte egy tegnap megjelent interjúban. A volt brit miniszterelnök életrajzi könyve, az Utazás újabb kiadását reklámozandó nyilatkozott a The Timesnak. Ebben hangzott el az ominózus mondat, amely valóságos nyilatkozatlavinát indított el a szigetországban.

Hogy mi is a probléma azzal, hogy európai elnököt vizionál a munkáspárti politikus, aki 1997-2007 között állt Nagy-Britannia élén, és mindig is Európa-pártiként ismerték honfitársai? A brit sajtó szerint először is az, hogy honfitársai épphogy a Blair iránt érzett csalódásukkal veszítették el amúgy sem nagy szenvedélyüket az unió iránt.

Az euró bevezetésének több híve volt a munkáspárti politikus hatalomra lépésekor, mint távozásakor – jegyzi meg a The Guardian publicistája.


Márpedig Blair most nem csak közös elnököt látna szívesen az unió élén, de ezzel együtt olyan, a szigetország politikai elitje szemében mindig is vörös posztónak számító területeken fűzné szorosabbra a szálakat, mint az adózási, a védelmi, a bevándorlási vagy az energiapolitika, illetve a bűnüldözés. (Nagy-Britannia nem csak az euróövezetnek nem tagja, de kívül maradt a schengeni együttműködésen is, és mindig is legnagyobb ellenzője volt az adóharmonizációnak.)

További probléma az, hogy bármennyire is integrációpárti Blair, ez soha nem akadályozta meg abban, hogy közben „ George W. Bush pincsijeként” álljon olyan washingtoni kezdeményezések mellé, mint az iraki háború. A választók nehezen felejtik el a munkáspárti kormányfőnek, hogy 2003-ban brit katonák is harcba indultak Szaddám Huszein rezsimje ellen. Jóllehet ezzel nem volt egyedül London, a lépés az uniót is komolyan megosztotta. A Blair kijelentését kritizálók – köztük William Hague, a jelenlegi konzervatív-liberális demokrata koalíció külügyminisztere – azt is a politikus szemére vetik, hogy túl nagy hatalom lenne egy ilyen elnök kezében. Ő ezt nem is tagadja, sőt, egyenesen ezzel érvel. Mint fogalmaz: elavult már az európai „alapító atyák” mottója, miszerint az integráció békét hoz.

A mostani fiatalok számára ez az eszme már értelmét vesztette – nyilatkozta Blair, aki szerint a jövő kulcsszava a hatalom kell, hogy legyen. Hague nem kevésbé világosan utasította vissza ezt: „Elnöke országoknak van, márpedig az EU nem egy ország. És nem is lesz az szerintem, sem most, sem a jövőben. Egy együttműködő országok közössége” - fogalmazott a külügyminiszter, aki szerint jelenleg inkább azzal kellene foglalkozniuk ezeknek az országoknak, hogy minél hamarabb csökkentsék államháztartási hiányukat.

A cikk itt folytatódik: Kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.