A brit zavargások oka nem az "erkölcsi hanyatlás"

"Elidegenedett, elégedetlen fiatalságról" ír Tony Blair

Tony Blair korábbi brit miniszterelnök szerint az elmúlt hetek angliai zavargásainak fő oka az "elidegenedett, elégedetlen fiatalság".

2011.08.21 12:21MTI

A The Observer című brit lapban írt cikkében a politikus kiemelte: a történtek nem azt bizonyítják, hogy Nagy-Britanniát "erkölcsi hanyatlás" fenyegetné.
   
David Cameron kormányfő ugyanakkor a Sunday Express című lapban az "ártalmas kultúra" elleni fellépést sürgette.
   
Tony Blair ritkán formál véleményt belpolitikai ügyekben, mióta 2007-ben távozott a kormányfői posztról. Vasárnap megjelent írásában kijelentette: a zavargások egy "teljességgel egyedi probléma, amely nagyon sajátos megoldást kíván".
   
Cameronnal ellentétben Blair nem a társadalom egészének problémáját látja a zavargásokban. A rendbontók szerinte a társadalomnak csak egy kis részét fedik le, ezért kizárt, hogy "erkölcsi hanyatlás" fenyegetné az országot. Ezek az aggodalmak csak szükségtelenül rombolják a britek magabiztosságát és hírnevét, ráadásul megnehezítik a hatékony megoldás felkutatását - figyelmeztet.
   
Blair "elidegenedett, elégedetlen fiatalságról" ír, ami egybevág azzal, hogy Cameron korábbi beszédében a 120 ezer legnehezebb helyzetben lévő család támogatását ígérte.
   
A korábbi kormányfő óvatosságra inti a politikusokat a négynapos rendbontás vizsgálatát illetően, mert - mint írja - "a rossz diagnózis rossz megoldáshoz vezethet." Hangsúlyozza: a rendbontók közül többen diszfunkcionális családból származnak, amelyek alapvetően másképp működnek, mint a családok többsége, függetlenül attól, hogy szegények vagy sem. "Ez egy a 20. század végére jellemző jelenség, amely minden fejlett országban megfigyelhető" - vélte.
   
Blair szerint elengedhetetlen, hogy a rendőrség maga mögött tudja a kormány támogatását.
   
A politikus arra is kitér, hogy hivatala vége felé felismerte az átfogó társadalmi reformok szükségességét, de javaslatait nem vitték tovább, miután elhagyta posztját.
   
A Sunday Expressben David Cameron ugyanakkor "az emberi jogokat félreértelmező" kultúrát hibáztatja. Mint kifejti, komoly, az idők során egyre súlyosbodó problémái vannak a társadalomnak: a felelősségérzet csökkenése, az énközpontúság növekedése és egy olyan nézet elterjedése, amely az egyéni jogokat minden más elé helyezi.

A kormányfő ígéretet tett arra, hogy kiterjesztik az úgynevezett állampolgári szolgálatot, a tinédzsereknek indított önkéntes programot, amelynek keretében a közösségük javára dolgozhatnának, például edzőként tevékenykedhetnek vagy segíthetnek az időseknek.
   
Cameron hangsúlyozza: a rendbontásokat és fosztogatásokat "a törvény teljes erejével" torolják meg. "Nagyobb rendőri jelenlétre van szükség az utcákon" - jelenti ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.