Bocsánatkérést követelnek a hívők

Susan Sarandon szerint XVI. Benedek náci

Bocsánatkérést követel több katolikus, de még zsidó csoport is Susan Sarandontól, miután a színésznő egy közönségtalálkozón nácinak titulálta XVI. Benedek pápát. Nem nyelvbotlás volt: meg is ismételte a kijelentést!

2011.10.19 15:29MTI

Elragadtatta magát egy szombati közönségtalálkozón Susan Sarandon: az Oscar-díjas színésznő a Hamptons Nemzetközi Filmfesztiválon egy nyilvános interjú során színészkollégájával, Bob Balabannal beszélgetve "lenácizta" a jelenleg regnáló pápát.

Miközben Balaban a pályafutásáról faggatta, Sarandon elmesélte, hogy annak idején elküldte a halálbüntetés ellen érvelő filmje, a Ments meg, uram! alapjául szolgáló könyvet a pápának. "Az előzőnek. Nem a mostani náci pápánknak" - idézte a Newsday című New York-i újság a színésznő szavait. A lap beszámolója szerint Balaban finoman megrótta beszélgetőtársát a megjegyzésért, de a színésznő megismételte azt.

XVI. Benedek pápa, felkenése előtt Joseph Ratzinger a negyvenes évek elején rövid ideig tagja volt a Hitlerjugendnek, ami akkoriban elkerülhetetlen volt - közölte a Vatikán. A II. világháború idején dezertált a hadseregből. Szülei hívő katolikusként elutasították a náci ideológiát.

A 65 esztendős Sarandon római katolikusként nőtt fel New Yorkban. Az éhség elleni küzdelemtől az AIDS-kampányokon keresztül az iraki háború ellenzéséig számos fontos társadalmi ügy mellé állt. Több mint tíz éve az UNICEF jószolgálati nagykövete.

Hétfői közleményében a New York-i központú Katolikus Liga a Vallási és Polgári Jogokért elnevezésű szervezet a színésznő megjegyzését "trágárnak" minősítette, és úgy értékelte, hogy Sarandon szándékosan fogalmazott így. Az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazás-elleni Liga (ADL) pedig felszólította a filmsztárt, hogy kérjen bocsánatot a katolikus közösségtől. Mint hangsúlyozták: az ilyen gyűlölködő szavak csak azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék a valódi történelem súlyát, és a holokauszt jelentőségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.