Mérgező anyagok az öltözékekben

Világmárkák károsíthatják a szaporodó szerveinket?

Nem kevés, tizennégy világmárka öltözékeiben találták meg az élőlények szaporodási szerveinek károsítására alkalmas mérgező vegyi anyagok nyomait - közölte Pekingben a Greenpeace.

2011.08.23 16:00MTI

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet által felsorolt márkák között van az Adidas, az Uniqlo, a Calvin Klein, a Li Ning, a H&M, az Abercrombie&Fitch, a Lacoste, a Conserve és a Ralph Lauren.

A Greenpeace 18 országban vásárolta meg e cégek – egyebek között Kínában, Vietnámban, Malajziában és a Fülöp-szigeteken gyártott - öltözékeit, majd a textileket elemzésnek vetették alá.

"A minták kétharmadában találtak nonilfenol-etoxilátot (NPE)" – mondta el pekingi sajtótájékoztatóján Li Ji-fang (Li Yifang), a Dirty Laundry 2 (Piszkos mosoda) című jelentést ismertetve.

Az nonilfenol-etoxilát számos ipari folyamatban, valamint a természetes és szintetikus textilanyagok előállításában használt tisztítószer. A csatornába öntve igen mérgező nonilfenol-vegyületre bomlik fel.

"A nonilfenol hormonális zavarokat okoz" – mutatott rá Li, hozzátéve, hogy megfertőzheti az élelmiszerláncot is, ha élő szervezetekben gyűlik fel, veszélyeztetve a termékenységüket, a reprodukciós láncukat és a növekedésüket.

"Ez nem csupán a fejlődő országok problémája – fejtette ki Li Ji-fang. Tekintettel arra, hogy a ruhanemű mosásakor a maradék NPE felszabadul, a szer olyan országokba is beférkőzik, ahol egyébként tilos az alkalmazása.

A Greenpeace a múlt hónapban tette közzé Dirty Laundry című jelentését, amely szerint a nagy textilmárkák beszállítói vegyi hulladékaikkal egyes kínai folyók vizét szennyezik.

A jelentés megjelenése után a Puma és a Nike vállalta, hogy 2020-ig minden mérgező terméket eltávolít a gyártási folyamatából. Az Adidas viszont csak egy homályos közleményre szorítkozott, és nem vállalt semmilyen kötelezettséget – mondta el Li Ji-fang.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.