Döntött a bíróság

A piros cipőtalp nem Louboutin kiváltsága

Elutasította az illetékes amerikai bíróság Christian Louboutin panaszát, úgy ítélve meg, hogy a piros cipőtalp nem az Yves Saint-Laurent (YSL) divatcéget plágiumért beperlő francia cipőgyáros kiváltsága.

2011.08.13 11:44MTI

Louboutin, akinek piros talpú körömcipője számos híresség kedvence, azután nyújtott be keresetet egy New York-i bíróságon tisztességtelen verseny, illetve védjegy megsértése miatt, hogy a manhattani üzletekben megjelentek az Yves Saint-Laurent cég piros talpú cipői. A szövetségi bíróság azonban elutasította a keresetet, arra hivatkozva, hogy cipők vörös talpa, bármennyire jellemző is a Louboutin cég termékeire, nem tekinthető kizárólagos védjegynek.

"Tekintettel arra a tényre, hogy a divatiparban a színnek versenyt növelő esztétikai és díszítő funkciói vannak, a bíróság úgy ítéli meg: Louboutinnak nehéz bebizonyítania, hogy piros cipőtalpai rendelkeznek a védjegynek járó védelemmel" - állapította meg Victor Marrero bíró.

Véleménye szerint a cipőgyáros nem nyújtott be elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy megállapítható legyen a vörös cipőtalphoz fűződő védjegy, és annak alapján elérje, hogy a bíróság visszavetesse a vetélytárs kirakataiból a kifogásolt cipőket, és megfizettesse a kért egymillió dolláros (193 millió forintos) erkölcsi jóvátételt.

Harley Lewin, a cipőgyáros ügyvédje közölte, hogy a divattervező csalódottak voltak az ítélet hallatán, és minden lehetséges eszközt kihasználnak álláspontjuk érvényre juttatására. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió belső piaci harmonizációs hivatala (OHIM) nemrégiben elismerte Louboutin jogát a piros talpú körömcipők levédésére.

A piros talpú körömcipő 1992 óta létezik, és világszerte felismerhetővé teszi Louboutin termékeit. Lewin közlése szerint az Egyesült Államokban 2008-ban védették le a márkát.

A piros talpú körömcipő, amelyet Oprah Winfrey amerikai médiaszemélyiségtől és Caroline monacói hercegnőtől Sarah Jessica Parkerig, a Szex és New York hősnőjéig és Jennifer Lopez énekesig hírességek tucatjai viselnek, a neves francia tervező kézjegyévé vált, még ha a piros színű cipők története régebbre nyúlik is vissza a történelemben. A Napkirálynak, XIV. Lajosnak piros sarkú cipője volt, a pápák ma is viselnek piros cipőt, sőt a hagyomány kezdete a római birodalomhoz kötődik.

Az YSL nem az egyetlen cég, amelynek gondjai akadtak Christian Louboutinnal. Néhány hónappal azután, hogy butikot nyitott a párizsi rue de Grenelle-en, a Carmen Steffens brazil divatcég is levelet kapott a cipőgyárostól, aki kifogásolta, hogy piros cipőtalpat használ modelljeihez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.