A színészlegenda ünnepel

Jean-Paul Belmondo hetvenöt éves!

Hetvenötödik születésnapját ünnepli április 9-én, Jean-Paul Belmondo filmszínész, a franciák kedvelt Bébelje - Neuillyben született művészcsaládban: édesapja szicíliai származású szobrászművész, édesanyja festő volt.

2008.04.07 17:00MTI

1995-ben az akció- és kalandfilmek után ismét egy komolyabb műben, a Claude Lelouch rendezte A nyomorultak, az Hugo-regény modern, antifasiszta históriává variált adaptációjában csillantotta meg sokszínű tehetségét.

S bár többször kifejtette, hogy nem akar a francia film repkedő nagypapája lenni, 1998-ban ismét Alain Delonnal tűnt fel a Két apának mennyi a fele? című akciófilmben, amelynek vérszegény sztoriját a két nagy "öreg" könnyed és önfeledt játéka avatta élvezetes mozivá.

Magánélete gyakorta került az érdeklődés homlokterébe. Egykori tanára súlyosan tévedett: a vonzóan csúnya arcú színész percek alatt meghódította a női szíveket, 1995-ben az Empire magazin minden idők 100 legszexisebb sztárja közé választotta.

Kétszer nősült, négy gyermeke született, a legkisebb 2003-ban. A sportos sztárt a betegségek sem kímélték: 1999 decemberében szívpanaszokkal került kórházba, 2001 augusztusában pedig szélütés érte, jobb oldalára félig megbénult és beszédkészségét is elvesztette.

Gyógyulása után sem pihen a babérjain, legutóbb egy 1951-es De Sica-film, az Umberto D. újrafeldolgozásában vállalt szerepet.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.