II. Erzsébetet meghatották apja szavai

Királynői kitüntetést ért Colin Firth királyi alakítása

Az egyik legmagasabb állami kitüntetésben részesítette születésnapja alkalmából II. Erzsébet brit királynő Colin Firth-öt.

2011.06.11 09:40MTI

A brit színész, aki A király beszéde című filmben az uralkodó apját, a néhai VI. György királyt alakította, a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatában (CBE) részesül.

Firth a királynő - szombaton ismertetett - idei születésnapi kitüntetési listájára került fel a szórakoztatóipar, az üzleti élet és a sport jeles képviselőinek társaságában.
   
A brit filmsztárnak VI. György személyében egy sok-sok gátlással, beszédhibákkal küszködő, a nyilvános szerepléseket nem szerető királyt kellett megszemélyesítenie.

VI. György soha nem készült és nem is vágyott az uralkodói a szerepre, csak bátyja, VIII. Eduárd botrányos lemondása után - az angol-brit monarchia ezeréves történetének egyik legsúlyosabb alkotmányos válsága közepette -, számára is teljesen  váratlanul találta magát a brit trónon.
   
A magának való, zárkózott - az alattvalók körében mégis rendkívül népszerű - VI. Györgyben felesége, a 101 éves korában 2002-ben elhunyt - a filmben Helena Bonham Carter által alakított - Erzsébet anyakirályné tartotta a lelket, amíg lehetett.

Nem sokáig lehetett: György király a rároskadt felelősség, és főképp a világháborús évek megpróbáltatásainak súlya alatt korán összeroppant. Egészsége megrendült, és 1952-ben, alig 57 évesen elhunyt, 26 esztendős leányára, Erzsébetre hagyva a koronát és az akkor már omladozó birodalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.