Eddig még soha nem kerültek be

Sok a fiatal költő az idei Szép versekben

Ötvenhat költő szerepel az idei Szép versekben, köztük több mint tíz olyan alkotó, akik eddig még soha nem kerültek be az előző évben megjelent, legjobb verseket szemléző kötetbe.

2011.06.05 15:10MTI

Péczely Dóra, a kötet szerkesztője az MTI-nek elmondta: a 2010. január 1. és 2010. december 31. között megjelent versekből válogatott. Az új szereplők között van például Kupcsik Lidi, Fehér Renátó, Deres Kornélia, Dobai Bálint vagy a középnemzedéket erősítő, eddig tárcáival, prózáival ismertté váló Sajó László.

A szerkesztő szerint az idei kötet leginkább formabontó alkotója Kukorelly Endre.

"Nagyon érdekes, már-már az élőbeszéd határát súroló költészetet csinál" – vélekedett, hozzátéve, az idősebb nemzedéket például Szepesi Attila képviseli hagyományos versformákban írt szövegeivel.

"Szerkesztő elődeim azt a mintát követték, hogy a lehető legtöbben szerepeljenek a kötetben, én inkább arra helyeztem a hangsúlyt, hogy a költők versei megmutassák, hol tart most az adott alkotó a pályán" – mondta a Péczely Dóra, majd arról is beszélt, hogy olyan költők közül válogatott, akik sokat publikáltak az év során.

Az idei kötetben kevés a kötött formában írt vagy rímekkel díszített vers - tette hozzá.


A költők kedvelt témáiból Péczely Dóra a család és a mikrokörnyezet változásait emelte ki, megemlítve, hogy ezen kívül nem sok hasonlóság van az egyes költői generáció tagjai között.

"A Nemes Z. Márió vagy Krusovszky Dénes nevével fémjelzett, már feloszlott Telep-csoport tagjainál például megfigyelhetőek poétikai átfedések, látszik hogy hatottak egymásra" – fogalmazott a szerkesztő, megemlítve, hogy a költői példaképek sokkal inkább jellemzik a fiatal alkotókat.

"Kemény István, Szijj Ferenc nagy kedvenc, de van akinél Petri György hatása érezhető. Sőt Pilinszky János is újra visszatért, ami nagyon érdekes változás" – tette hozzá.

A középgeneráció alkotói közül Péczely Dóra kiemelte Térey János próza és líra közt egyensúlyozó szövegeit, vagy Szálinger Balázs formaverseit. A szerkesztő arról is beszélt, hogy jövőre tovább tágítja a szemlézett művek listáját, például verseskötetekkel, de akár regényekkel is.

"Rakovszky Zsuzsa új regényében, a VS-ben például több vers is helyet kapott, terveim szerint ezekből is válogatnék" – mondta példaként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.