Szerbia a vendég a Plein Arton

Kortárs Művészetek Fesztiválja a Ráday utcában

Plein Art címmel Kortárs Művészetek Fesztiválját tartják péntektől vasárnapig Budapesten, a Ráday utcában, a vendég Szerbia lesz.

2011.05.19 08:33MTI

Minden évben egy-egy vendégország is szerepel a seregszemlén, tavaly India volt a kiemelt vendég - mondta el Szilágyi Márta főszervező, az Erlin Galéria egyik vezetője. Idén 40 szerbiai művész munkája érkezik a fesztiválra, legtöbben képző- és iparművészeti alkotásokat küldtek, de van közöttük videomű is.

Korábban meghívást kapott az Erlin Galéria művésze, Bálint István festőművész a Belart Galériába Újvidékre (Novi Sad), ezt támogatta maga a vajdasági kulturális miniszter, Robert Kollar is. Sava Stepanov művészettörténész, a Zlatno Oko (arany szem) Galéria vezetője pedig Szilágyi Mártát kérte föl három éve, hogy nyissa meg Újvidéken a nemzetközi művészzászló kiállítást, így szövődött a többéves művészeti kapcsolat magyarok és szerbek között - idézte fel a kezdeteket a főszervező.

Az Erlin Galériában május végéig látható lesz Andrea Ivanovic és Mira Brtka festőművész kiállítása, amelyet Szombathy Bálint képzőművész nyit meg pénteken. Az Art 9-ben nyílik ugyancsak pénteken Tadija Janicic képzőművész tárlata, a Sterling ékszergalériában Jasmina Mina Sanader kortárs ékszerei lesznek láthatók. Videoperformanszot mutat be a Szabadtéri színpadon Nenad Bogdanovic, a BpIX Galériában pedig hét másik videoművész munkái peregnek. Szombaton a magyarországi szerb és a szerbiai kortárs irodalom lesz a témája annak a beszélgetésnek, amelyet Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatója vezet. Vasárnap az Irodalmi Színpadon Beszédes István friss József Attila-díjas vajdasági születésű költő szerepel. Több magyar művész is színre lép, például Szurcsik Józsefnek nyílik tárlata szombaton a Képesház Galériában. Többek között a Tudósok zenekar drMáriás vezetésével szórakoztatja majd a nagyérdeműt szombaton este a Szabadtéri színpadon.

Mindemellett szerbiai művészek csoportos szabadtéri művészzászló tárlatát - amelynek kurátora Sava Stepanov művészettörténész - és szabadtéri szobortárlatot láthat a közönség. A szerb művészek közül Andrea Ivanovic, Mira Brtka, Tadija Janicic és Nenad Bogdanovic lesz személyesen jelen a fesztiválon - jegyezte meg Szilágyi Márta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.