Tiltólisták

Balhézni mentek Cannesba: vihart kavar a magyar filmfesztivál

A 2012-ben induló Budapest International Film Festival (BIFF) elnevezésű nemzetközi filmes mustra életre hívói, a Magyar Audiovizuális Producerek Szövetsége (MAPSZ) vezetői a fesztivál bejelentéséről szóló cannes-i rendezvény szervezőire hárították a felelősséget azért, hogy távozásra szólították fel Bereczki Csabát és Kálomista Gábort.

2011.05.18 08:27MTI

A 2009-ben alakult Magyar Audiovizuális Producerek Szövetsége (MAPSZ) részéről Barbalics Péter elmondta: a zártkörű szakmai találkozót a szervezet piárosa, Martin Marquet és a Screen International filmes folyóirat közösen szervezte.

A fizetett marketingprogramot Mike Goodridge, a filmes folyóirat főszerkesztője vezette a Screen rendezvényeinek helyet biztosító Cherie Cheri Beach nevű part menti klubban. Barbalics állítása szerint a meghívottak listáját az általuk megbízott szervezők állították össze, s azt előző nap küldtek szét e-mailen Rita Dagher és Victor Loewy forgalmazási, Isabel Davis és Joelle Levie koprodukciós, Elisabeth Lequret, Giuila Fillipelli és Pascale Ramonda fesztiválszervező szakembernek, valamint Thomas Schulze német újságírónak.

A szakmai egyeztetésre meghívást kapott továbbá az Origo hírportál, az MTV és az MTI tudósítója.

"Megnézték, hogy melyik a legnézettebb online média Magyarországon. Ez az Origo. Az MTI-nek nyilvánvalóan ott kellett lennie és a Magyar Televíziónak is. Hozzájuk rakták a külföldieket a limitált helyekre ... Ez nem a mi dolgunk. Nekünk van velük egy szerződésünk. Akinek nem volt meghívója, az nem jöhetett be. Ők így dolgoznak" - hangsúlyozta Barbalics.


Miután a cannes-i fesztivál nyitónapján, május 11-én a Screen beharangozta a keddi bejelentést, azon a Cannes-ban tartózkodó többi magyar tudósító is szeretett volna részt venni. Szándékukat a fesztivál első napjaiban jelezték a MAPSZ vezetőinek, de azt a választ kapták, hogy számukra a zártkörű reggelit követően a magyar pavilonban tartanak tájékoztatót a MAPSZ vezetői, valamint Szőcs Géza kulturális államtitkár.

Az Index tudósítója ennek ellenére megjelent a szigorúan meghívásos rendezvényen, de a szervezők Bereczki Csabához, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) nemzetközi igazgatójához és Kálomista Gáborhoz, a Magyar Producerek Szövetségének elnökéhez hasonlóan őt is távozásra szólították fel.

A meghívott vendégeket az ilyenkor megszokott etikett szerint a szervezők fogadták, az előre összeállított listán ellenőrizték a neveket, majd egyesével mindenkit a névkártyákkal ellátott helyekre kísértek. Azon kérdésre, hogy a MAPSZ elnöke látta-e, hogy a magyar szakmai vezetők bejöttek a rendezvényre, Neményi Ádám azt válaszolta: ez egy 15 főre, ültetési renddel szervezett rendezvény volt.

"Nincs olyan, hogy bárki, bármelyik producer vagy újságíró barátunk odajöhetett volna" - tette hozzá. "Az egész annyira udvariatlan volt, hogy a külföldiek elájultak, hogy kik ezek. Én nem ismerem a Bereczkit, csak a Gábort (Kálomistát). Direkt provokálni jöttek oda, azért hogy, botrányt csináljanak" - hangsúlyozta a MAPSZ elnöke.

Arra a kérdésre, hogy nem lett volna-e célszerűbb legelőször a magyar sajtót és szakmát tájékoztatni a fesztivál részleteiről és csak utána kiállni a nemzetközi nyilvánosság elé, Neményi elmondta, hogy eredetileg reggel lett volna a magyar pavilonban a tájékoztató, és csak utána a zártkörű szakmai megbeszélés, de a szervező Screen a külföldi vendégekre hivatkozva az utolsó pillanatban megfordította a sorrendet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.