Zomborácz Virág aratott

Magyar filmes kapta az EU filmes tehetségdíját idén

A magyar Zomborácz Virág és a svéd Hanna Sköld és nyerte el idén az Európai Unió MEDIA Európai Tehetség nevű díját - jelentette be az Európai Bizottság kedden Brüsszelben.

2011.05.10 14:16MTI

A magyar rendező-forgatókönyvíró az Afterlife, a svéd a Granny's Dancing on the Table című filmért kapja az elismerést, amelyet a hét végén, a cannes-i filmfesztiválon vehetnek át.

A bizottság közleménye szerint a díjat minden évben az Európai Unió MEDIA mozialap által támogatott legjobb filmterv kapja. A szakértők az alapján rangsorolnak, hogy "a forgatókönyvekben mekkora lehetőség rejlik a páneurópai közönség megszólítására" - fogalmazott a közlemény. Andrulla Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos - aki majd átadja a díjat - úgy nyilatkozott, hogy az idei díjat két "rendkívüli" forgatókönyvíró kapja.

"Zomborácz Virág és Hanna Sköld olyan egyedi, vidám, egyszerre szomorú és vicces filmeket írnak, amelyeket a közönség Európa-szerte szeretni fog. A történetek helyi vonatkozásúak, de tematikájukat tekintve egyetemesek" - emelte ki a ciprusi biztos. Idézte a közlemény Zomborácz Virágot is, aki a KMH Film produkciós vállalkozást képviselő Pusztai Ferenccel együtt veszi át a díjat.

A magyar nyertes úgy nyilatkozott: "A MEDIA Európai Tehetség díj megtiszteltetés és ihlet is egyben. Egyúttal közelebb visz minket az Afterlife megvalósításához - fogalmazott az elsőfilmes. Zomborácz Virág rendező-forgatókönyvíró első játékfilmje, az Utóélet középpontjában egy erőskezű lelkész apa által irányított család áll, amelynek tagjai minden erejükkel azon vannak, hogy a legjobban játsszák a rájuk osztott szerepet. A családfő váratlan halálát követően újra kell fogalmazniuk identitásukat, hogy berendezkedhessenek egy új életre - írta le az alkotást a Magyar Filmunió.

Az Utóélet 2011-2012-ben készülhet el. A KMH filmjei nagy sikerrel szerepeltek szakmai fórumokon és a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválokon is.

A műhelyben többek között olyan alkotások készültek, mint Kocsis Ágnes első játékfilmje, a 2006-os Friss levegő és a 2010-es Pál Adrienn. Mindkettőt a cannes-i filmfesztiválon láthatta először a nemzetközi publikum. Ez a vállalkozás állt Gigor Attila játékfilmrendezői debütálása, A nyomozó mögött is, amely Karlovy Varyból indult fesztiválkörútjára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.