Csudaszép a badacsonytomaji Laposa Pincészet

Magyar lett 2010 legjobb ipari épülete

A badacsonytomaji Laposa Pincészet lett 2010 legjobb ipari épülete az ArchDaily nemzetközi építészeti portál versenyén. A tizennégy kategóriában meghirdetett pályázat eredményét kedden hozták nyilvánosságra.

2011.02.15 18:17MTI

A címet a közönség szavazatai alapján ítéli oda a három éve alapított építészeti portál: február 13-ig bárki voksolhatott kedvenc épületeire. A négy hét alatt mintegy harmincezren szavaztak a Building of the Year (Az év épülete) elnevezésű megmérettetés tizennégy kategóriájának versenyzőire, köztük oktatási, hivatali, iroda-, vallási és sportlétesítményekre. A badacsonytomaji pincészet az ipari épületek kategória győztese lett.

Laposa Bence, a Bazaltbor-Badacsony Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: már az épület terveinek elkészítésekor céljuk volt, hogy modern kortárs üzemet hozzanak létre, ezért esett a választásuk a Kis Péter vezette építészműteremre.

"A szándékunk nem az volt, hogy a világ legmodernebb épületét tervezze meg nekünk, de amikor az első látványtervek elkészültek, nyilvánvaló volt, hogy úttörő épülettel állunk szemben" - fogalmazott Laposa Bence, hozzátéve, hogy uniós pályázati források felhasználásával, mintegy egymilliárd forintos beruházással tíz hónap alatt készült el a badacsonyi hegyoldalba a terepszinttől 12 méter mélyre besüllyesztett háromszintes borászati üzem.

Az épület különlegességeként említette az anyaghasználat mellett a homlokzati betonelemekbe egyedileg "nyomott" szőlőinda-mintákat és az épület formáját, amelyet a kiömlő vulkáni lávafolyam ihletett. Az ezerötszáz négyzetméteres bazaltpincészet üvegfelületeinek érdekessége, hogy a fémperforációkkal az üveg előtt futó indaminta egységes homlokzatot alkot, és a környék présházainak szőlővel befuttatott falait idézi.


A borászati üzemben az ügyvezető elmondása szerint gravitációs technológiát alkalmaznak, amelyben a szőlő a szürettől a hordóig a lehető legkíméletesebb módon, saját súlyánál fogva jut el; az első szüret éppen tavaly ősszel volt. Laposa Bence szólt arról is, hogy a helyiek körében "nem egyértelmű az épület fogadtatása", de reméli: a díj hozzájárul ahhoz, hogy a közvélemény jobban elfogadja majd az úttörő épületet.

Az MTI információi szerint helyi civil szervezetek már az építkezés előtt lakossági fórumokon tiltakoztak a túl modern borászati üzem megépülése ellen, mivel szerintük az nem illeszkedik a badacsonyi tájba és a borászati hagyományokhoz sem; a formabontó épület ellen további tiltakozó akciót is szerveznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.