Az emberek az építészeten keresztül találkoznak

Vasárnap nyílt a Velencei Építészeti Biennále

Vasárnap nyílt meg a nagyközönség előtt a 12. Velencei Építészeti Biennále, amely számos nemzeti pavilonnal és "Az emberek az építészeten keresztül találkoznak" témakörében egész sor kiállítással november 21-ig várja az érdeklődőket. A már csütörtökön megnyíló magyar pavilon idei tárlata a rajz témakörét járja körül.

2010.08.30 08:00MTI

- Az idei biennálénak 48 résztvevője lesz - építészek, mérnökök, művészek és tervezőirodák - a mintegy ötven meghívott országból. Első alkalommal lesznek jelen Albánia, Bahrein, Malajzia, Marokkó és Ruanda képviselői.

A biennálét idén először nő vezeti: a japán Szedzsima Kazujo, az építészet Nobel-díjának számító Pritzker-díj idei nyertese.

"A rendezvény alkalmat nyújt számos építészeti lehetőség kipróbálására, a változatos megközelítési lehetőségek ismertetésére, amelyek mindegyike egyfajta életmódnak felel meg" - fejtette ki Szedzsima.

A hagyományoknak megfelelően a kiállítás ezúttal is a velencei Arzenál- és a Biennále-kertek hatalmas területén látható, az itáliai város keleti részében. A Jean Nouvel francia építész vezette zsűri által odaítélt díjakat, vagyis a legjobb nemzeti csapatnak járó Arany Oroszlánt, valamint a legjobb ígéretes fiatal építésznek járó Ezüst Oroszlánt szombaton hirdetik ki.

A biennále Arany Oroszlán életműdíját Rem Koolhaas holland építész kapja. A magyar pavilon kiállítása csütörtökön délután, a biennále sajtónapján nyílik meg. Wesselényi-Garay Andor és Ferencz Marcel BorderLINE Architecture elnevezésű projektje az építészet legősibb alapegysége, a rajz témakörét járja körül egy 17 ezer ceruzát felhasználó installációval, filmekkel és kiállítással.

Mint azt Wesselényi-Garay Andor korábban, a projekt budapesti bemutatóján elmondta, olyan belső teret kívántak létrehozni a velencei Giardini magyar pavilonjában, amely a szakmabeliek és laikusok számára egyaránt izgalmas.

A kiállítás belső terét függesztett fonalkötegekbe szervezett pillérek uralják, a fonalakat kifúrt rajzeszközök: ceruzák feszítik.

Az installációhoz 17 ezer ceruzát és 90 kilométernyi, 700 kilogramm súlyú fonalat használtak fel; csak a ceruzák kifúrása két hétig tartott. A pavilonban egy rajzkiállítást is láthat a közönség, valamint filmeket vetítenek a "vonalhálón" keresztül, ami részben a világítást is biztosítja.

A tervezők olyan izgalmas, állandóan mozgó rendszert akartak létrehozni, amely némiképp elvarázsolja, de kicsit el is bizonytalanítja a látogatókat.

A projekt egyik tézisének bizonyítására, miszerint az építészek még mindig rajzolnak, a két alkotó 22 külföldi és 18 magyar építésszel - többek között Bán Ferenccel, Maurizio Bradaschiával, Finta Józseffel, Karácsony Tamással, Davide Macullóval, Eduardo Souto de Mourával és Heinz Tesarral - készített "rajzinterjút".

A filmek mellett a két alkotó azzal a kéréssel fordult a magyar építészek közösségéhez, hogy fogalmazzák meg a rajzolással kapcsolatos gondolataikat; a felhívásra 69 építész 195 rajzzal és összesen 30 ezer karakter hosszúságú szöveggel válaszolt.

A "gazdag és szerencsésen heterogén" anyagból 340 oldalas katalógust állítottak össze, ennek tartalma nagyrészt megtalálható a projekt honlapján is (www.borderlinearchitecture.com).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.