Kapható a Bach életét bemutató kötet

Könyv és CD klasszikus zeneszerzőkről

A húsz részesre tervezett sorozat első darabja, a Johann Sebastian Bach életét és munkásságát bemutató kötet már kapható az újságárusoknál

2011.02.02 14:30MTI

Már kapható az újságárusoknál a Johann Sebastian Bach életét és munkásságát 64 oldalon sok képpel, a londoni Royal Filharmonikus Zenekar muzsikájával bemutató kötet; a híres klasszikus zeneszerzőket bemutató, húszrészesre tervezett könyvsorozat utolsó darabja októberben kerül a pavilonokba.

A sorozat nem lesz könyvesboltokban, viszont jelentős kedvezményekkel előfizethető. A második kiadvány Chopint mutatja be, a Csajkovszkij-kötet február végén jelenik meg, márciusban pedig a Liszt Ferencről szóló darab jön ki.

Az utolsó, Bartók Bélát bemutató rész október 19-től lesz kapható. A Kossuth Kiadó új sorozata a zenetörténetet négy évszázadát fogja át. A spanyol licenc már több európai országban megjelent - mondta Kocsis András elnök-vezérigazgató a sajtóbemutatón.

Mint fogalmazott, a magyar kiadói csoport a hazai igényesség miatt egy Ladából Lexust "szerelt össze".

A könyvsorozat népszerűsítését vállaló Presser Gábor szerint a kötetek olyan embereknek ajánlhatók, akik nem tudósok, de többet szeretnének tudni, mint a laikusok, erre a 64 oldalnyi terjedelem elegendőnek tűnik. Kocsis András hozzátette: zene olyan állandó érték, amely válságos időszakban is működik.

A sorozatot Szirányi János zenetörténész szerkeszti, sőt a 17 részből álló licenc-szériát három kötettel ő egészíti ki, így lesz 20 részes a magyar kiadás, amelyben az ő tollából Schubert-, Kodály- és Bartók-könyv plusz CD is megjelenik. Szirányi János hangsúlyozta: olvasmányos, de tárgyszerű munkát akartak létrehozni.

Az egyes kötetek bevezetőjében az adott zeneszerző portréja olvasható; a magyar kiadás egy kronológiával gazdagodott, amely nem csupán a művész életének állomásait tartalmazza, hanem a magyar, illetve az európai történelem egy-egy fontosabb vonatkozó pillanatát is felvillantja.

A harmadik fejezet az életrajz, végül a zeneszerző műveinek sajátosságairól, illetve az átlagosan 60-70 perc terjedelmű CD-mellékleten szereplő darabokról kaphat információt, aki kézbe veszi a könyvet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.