Liszt! Minden tekintetben

Könyv jelent meg a zeneszerző műveiről

A kötetben a legfrissebb kutatások, köztük a fiatal zenetudósok által Weimarban végzett tanulmányok eredményei is olvashatók

2011.01.26 08:25MTI

Liszt Ferenc zenéje címmel jelent meg kötet a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett emlékév keretében; Hamburger Klára munkáját kedden a Régi Zeneakadémián, Liszt Ferenc egykori lakóhelyén mutatták be.

A Balassi Kiadó gondozásában megjelent kötetet Gárdonyi Zoltán emlékének ajánlja a szerző. Mint azt Hamburger Klára a bemutatón elmondta, Gárdonyi és Kókai Rezső, egykori zeneakadémiai mesterei voltak azok, aki rávezették, foglalkozzon Liszt életművével.

Hamburger Klára hűséges maradt a zeneszerzőhöz - fogalmazott Batta András, a Zeneakadémia rektora, aki utókori plátói szerelemnek nevezte a szerző kapcsolatát a komponistával.

Hamburger Klára 1966-ban egy kismonográfiát írt róla, (amely a Liszt-év kapcsán most javított változatban, németül jelent meg), majd 1986-ra, a zeneszerző halálának 100. évfordulójára elkészült a Liszt-kalauzzal, amelynek strukturális mintája Kroó György Bartók-kalauza volt.

A Liszt-évre ezt a kalauzt bővítette ki Hamburger Klára, de egy új kötettel egyenértékű munka kerül az olvasóhoz, mert a kiadó lehetővé tette, hogy sok kottapéldával lássák el a kiadványt és néhány képet is közöljenek - mutatott rá Batta András.

A rektor kiemelte, hogy a legfrissebb kutatások, köztük a fiatal zenetudósok által Weimarban végzett tanulmányok eredményeivel is kiegészült a mű, amelyet a dalokkal foglalkozó új fejezet különösen érdekessé tesz.

A dalok Liszt-kortárs költők verseire készültek, s ezek eredeti nyelven és magyar fordításban is olvashatók a kötetben, amely egyaránt szól a laikusoknak, és az értő, a zenével hivatásszerűen foglalkozó olvasóknak.

Batta András megjegyezte: Liszt Ferencet egész életében bántotta, hogy az ünnepelt zongoravirtuóz alakja elhomályosította a zeneszerzőt, noha elsősorban komponistaként érezte magát egyéninek, korszakos jelentőségűnek.

A könyv azonban a sokoldalú alkotót, az életmű gazdagságának minden rétegét bemutatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.