Óriási volt érdeklődés

Megnyitották a Liszt-évet Párizsban

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete két évvel ezelőtti közgyűlésén nyilvánította 2011-et, a magyar zeneszerző születése 200. évfordulójának esztendejét nemzetközi Liszt-évnek.

2011.01.19 07:00MTI

Nicolas Sarkozy francia államfő fővédnökségével, óriási érdeklődés mellett nyitotta meg a franciaországi Liszt-évet kedden Párizsban Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter, Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, valamint Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója és Xavier Darcos, a francia programsorozatot szervező Institut Francais igazgatója.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a magyar bizottság javaslatára két évvel ezelőtti közgyűlésén nyilvánította 2011-et, a magyar zeneszerző születése 200. évfordulójának esztendejét nemzetközi Liszt-évnek. A bicentenáriumra Franciaország nagyszabású önálló programsorozattal készült.

A franciaországi rendezvények ünnepi megnyitóján, amelyet a magyar zeneszerző által rendszeresen látogatott párizsi koncertteremben, a zongorakészítő Erard-ról elnevezett szalonban tartottak, Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter a magyar zeneszerző európai és azon belül is franciaországi kötődéséről beszélt. Mint felidézte, Liszt 12 évesen érkezett Párizsba, ahová Weimar, Róma és Magyarország mellett rendszeresen visszatért. Liszt Ferenc A miniszter kiemelte, hogy Liszt nemcsak virtuóz zongorista és kiváló zeneszerző volt, hanem az úgynevezett sztárrendszer első ünnepelt alakja.

Ő tartott először igazi mesterkurzusokat és tömegeknek szóló koncerteket, a romantikus Párizs igazi világi figurájának számított. A kor legelismertebb művészei, Dumas, Paganini, Rossini, Hugo, George Sand, Chateaubriand, Byron barátjának számított, rajongtak érte a nők. "Korának olyan személyisége volt, mint manapság a rocksztárok" - mondta Mitterrand.

A franciaországi Liszt-év megszervezése kapcsán a miniszter hangsúlyozta, hogy a Franciaországban működő közel ötven külföldi kulturális intézet közül a francia kulturális intézményekkel szorosan együttműködve tevékenykedő Párizsi Magyar Intézet az eddig legaktívabb külföldi központ a francia fővárosban.

Mitterrand külön kitért a magyar kollegájával, Szőcs Gézával ápolt kiváló viszonyra a francia-magyar kulturális kapcsolatok területén, amelynek - mint emlékeztetett - egyik legemlékezetesebb pillanata volt tavaly az André Kertész életmű-kiállítás megnyitása a párizsi Jeu de Paume kiállítócsarnokban.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár megnyitójában kiemelte, hogy Liszt volt az első személyiség, aki megismertette a világgal a magyar zenét. Idézte Bartók Bélát, aki a Zeneakadémián 1936-ban tartott székfoglaló beszédében arról beszélt, hogy Liszt mindig magyarnak tekintette magát.

Ugyanakkor a több nemzethez való tartozásnak is a szimbóluma, hiszen - mint a kulturális államtitkár rámutatott - Lisztet joggal tekinti több nemzet is magáénak.

Ez pedig Szőcs Géza szerint kiváló példája annak, hogyan is születnek az európai értékek. Szerencsés egybeesésnek nevezte az államtitkár, hogy a magyar UNESCO-bizottság javaslata alapján a zeneszerző születésének bicentenáriuma alkalmából létrejött nemzetközi Liszt-év 2011 első felében egybeesik az Európai Unió soros magyar elnökségével. Az országos rendezvények kurátora Jean-Yves Clément író, zenész, a tíz évvel ezelőtt Chateauroux-ban útjára indított Lisztomania zenei fesztivál művészeti vezetője. A napokban került a francia könyvesboltokba Liszt Ferencről írt életrajza, amelyben az új dolgokra mindig fogékony, humanista és mély érzésű személyiségként mutatja be a magyar zeneszerzőt, aki nem kizárólag a zongoristák, hanem "kora művészkirályának" számított. Mint rámutatott, a franciaországi Liszt-év eseményei sem egyszerűen a zenészt, hanem a sokoldalú embert kívánják bemutatni. A programok közül a kurátor kiemelte az Európa-napra, május 9-re tervezett országos rendezvényeket, amelyek keretében a francia szervezők arra fogják buzdítani az embereket, hogy vigyenek ki zongorákat az utcára, a kávéházakba, és erre a napra nyissák meg mindenki előtt a zeneiskolákat. Kiemelkedő zenei eseménynek ígérkezik a Krisztus-oratórium bemutatója Liszt születésének 200. évfordulóján, október 22-én Párizsban a Magyar Rádió Zenekarának és Énekkarának előadásában.

A franciaországi Liszt-év ünnepélyes megnyitóját követően Brigitte Engerer francia és Krausz Adrienne magyar zongoraművészek Liszt-művekből adtak elő részleteket, Brigitte Fossey színésznő pedig a magyar zeneszerző francia szerelméhez írt leveleiből olvasott fel.

A Párizsi Magyar Intézetben a Liszt-év este ünnepi koncerttel veszi kezdetét, amelyen szintén Krausz Adrienne lép fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.