Ünnepi koncerttel zárult le

Beköszöntött a 2011-es Liszt Ferenc-év

Két romantikus zeneszerző emléke söpör végig Európán: Ünnepi koncerttel zárult le a Chopin-év, de Párizsban már megnyitották a 2011-es Liszt Ferenc-évet.

2011.01.18 11:00MTI

Nagy sikerű közös lengyel-magyar ünnepi koncerttel zárult a 2010-es Chopin-év és nyílt meg a 2011-es Liszt-év hétfőn este az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) párizsi székházában.

Chopin 2010: Zongoraklaviatúrát festettek az Andrássy útra A mintegy 1200 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt a két nagy romantikus zeneszerző műveiből összeállított hangversenyre, amelyen a varsói Frédéric Chopin és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei léptek fel.

A koncert díszvendége volt Marton Éva, világhírű operaénekesnő, aki tanszékvezető egyetemi tanárként hallgatóit kísérte el Párizsba, valamint Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára.

A lengyel diákok közül Mischa Kozlowski Chopin Esz-dúr keringőjét és F-moll fantáziáját adta elő zongorán, Joanna Freszel szoprán pedig a lengyel zeneszerző dalait szólaltatta meg.

Az est második felében Liszt Ferenc német és francia nyelvű dalaiból Dékány Jenő tenor és Jakab Ildikó szoprán adott elő Alter Katalin zongorakíséretével, a legnagyobb sikert pedig Vadászi István és Czene Rudolf aratta a két zongorán előadott Concerto Pathétique-kal, majd a koncert zárásaként felcsendülő Rákóczi-indulóval.

A Chopin és Liszt születésének 200. évfordulója alkalmából az UNESCO lengyel és magyar delegációja által közösen szervezett koncert felvezetőjében Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete azt hangsúlyozta, hogy a párizsi székhelyű szervezet az egymás iránti nyitottság szimbóluma, a zene nyelve pedig a legnagyszerűbb eszköz a kultúrák közti párbeszédhez és egymás megértéséhez.

A nagykövet kiemelte, hogy Chopin és Liszt igazi európai művészek voltak, Párizsban mindig otthon érezték magukat, de soha nem felejtették el hazájukat.

Az UNESCO a szervezet magyar bizottságának javaslatára két évvel ezelőtti közgyűlésén nyilvánította 2011-et nemzetközi Liszt-évnek. A javaslatot többek között Franciaország, Olaszország, Németország és Szlovákia is támogatta.

A Liszt-bicentenáriumra Franciaország nagyszabású önálló programsorozattal készül, amelyet kedden nyit meg Párizsban a két ország kultúráért felelős minisztere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.