Már mióta hajtogatják

Origamis ABC-s könyvet írt két paksi tanítónő

Több mint 25 éve alkalmazza a papírhajtogatást, azaz az origamit magyar órákon két paksi tanítónő: tapasztalataik szerint a módszer segíti az olvasás- és írástanítást.

2011.01.22 09:50MTI

Elkészítettek azt a tanári kézikönyvet, illetve munkafüzetet is, amely erre a módszerre épül.

Borosné Ring Mária és Lisztmajerné Fritz Mariann, a paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanítói szerint az origami sokban segíti a kisgyermekeknél a betűvetés elsajátítását. Megmozgatja a fantáziát, segíti az irányok megismerését, a finom motorika fejlesztését. Gyorsan hoz eredményt, így sikerélményt, az elkészült alkotást bábozásra és annak révén szövegalkotásra is igénybe lehet venni. Az origamit az óvodában is használják, az ismerős foglalatosság előmozdítja az óvoda és iskola közötti átmenetet is. A két pedagógus elmondta az MTI-nek, hogy első tanítványaik, akiknél alkalmazták magyarórákon ezt a módszert, már harmincévesek. A hosszú évek alatt összegyűlt tapasztalatokra építve készítették el az Origamis ABC-t, azaz egy tanári kézikönyvet, illetve a hozzátartozó munkafüzetet gyerekeknek. Minden betűhöz egy-egy saját ötlet alapján egyszerűen, gyorsan meghajtogatható modell tartozik. Ezeket, illetve ezek pontos leírását is tartalmazza a könyv.

Közlésük szerint az origaminak gazdag irodalma van, de olyan könyv, amely a módszer iskolai oktatásba illesztését tartalmazná, tudomásuk szerint nincs.

Biztosra veszik, hogy sokan használják a papírhajtogatást a tanításban, hiszen a Magyar Origami Körben, amelynek ők is tagjai, sok a pedagógus. Úgy tudják, hogy mások elsősorban a matematikaoktatásban alkalmazzák, velük ellentétben, akik az írás-olvasás tanításban használják.

A könyvből és munkafüzetből még csak bemutatópéldány készült, de a szerzők már tárgyalnak a kiadásról. A módszer népszerűsítését előmozdíthatja, hogy a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola többek között ezzel csatlakozott egy referenciaintézmény-programhoz, amely az iskolákban meglévő jó gyakorlatok terjesztését tűzte célul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.